Amandus BLIKKFANG
24. - 26. sep 2021
Amandusfestivalen
6. - 9. apr 2022
Nyhetsartikkel

Amandus FILMFEST

Dette er en eldre artikkel og kan inneholde informasjon som ikke er gyldig lenger.

Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival satser på sterkt på å inkludere publikum under årets utgave av festivalen. I programseksjonen Amandus FILMFEST tilbyr vi spennende førpremierer, eksklusive festivalfilmer, Lillehammer-premierer, klassikere, familiedag og mye mer. Et stort antall filmer tilbys det lokale publikummet, med blant annet besøk fra regissører og skuespillere.

Programseksjonen har fokusert på å trekke frem spillefilmdebuter fra Norden, og vi er svært stolte av programmets bredde. Her finner vi første- eller annengangsregissører fra både Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

I tillegg til langfilmene vil vi også, som ett ledd i festivalens internasjonale satsning, presentere det beste av studentproduserte baltiske kortfilmer kuratert av Anna Veilande Kustikova fra kortfilmfestivalen SHORT RIGA. Filmanmelderkjendis Einar Aarvig vil presentere sine favorittmusikkvideoer laget av unge nordiske filmskapere, og det vil arrangeres en familiedag med spennende aktiviteter og filmer for de yngste.

Islandsk coming of age som åpningsfilm

Heartstone er debutfilmen til regissør Guðmundur Arnar Guðmundsson og hadde sin premiere under høstens filmfestival i Venezia. Siden har filmen høstet priser og jubel verden over. Vi er stolte av å presentere denne nye nordiske stemmen for vårt publikum! Filmen er svært atmosfærisk og utsøkt fotografert av vår egen Sturla Brandth Grøvlen (En Natt i Berlin, Stabukker) og gir et sterkt innblikk i vennskap, ungdomstid og kjærlighet.

NB: Åpningsseremonien og filmvisningen er kun tilgjengelig for innehavere av festivalpass.

Blod og øks: fra dansk studentliv til beryktet fransk horror

Festivalen åpner onsdag 22. mars med internasjonalt besøk: Vi presenterer en svært eksklusiv visning av en av årets beste danske filmer, I Blodet, med besøk av hovedrolleinnehaver Kristoffer Bech. I tillegg vil publikumsfavoritten Ishavsblod ha en storstilt visning for Lillehammers publikum med de to filmskaperne Gry Elisabeth Mortensen og Trude Berge Ottersen til stede.

Torsdag er vi stolte av å presentere hallingdøl Jorunn Myklebust Syversens praktfulle debutfilm Hoggeren klokken 19, der vi møter en knallgod Anders Baasmo Christiansen som har sett seg lei av bylivet og emigrerer til skogen for å få ut frustrasjonen på intetanende trær.

Samme kveld får Lillehammers filmglade publikum som de første i Norge sjansen til å få med seg den beryktede og kritikerroste horror-filmen RAW! Dette er ikke film for sarte sjeler, men billettene vil ryke raskt. Filmen markerer vårt fokus mot en eldre studentmålgruppe.

Løvetenner, fluefangere og reiser til fjern og nær

Lørdag har vi for første gang en fyldig familiemeny: I samarbeid med Lillefilm viser vi den Oscarnominerte, sjarmerende animasjonsfilmen Løvetannbarn, og vi har Lillehammer-premiere på Amandus- og Lillehammer-venn Torfinn Iversen sin nye film, Oskars Amerika, som nettopp hadde verdenspremiere på verdens største filmfestival i Berlin. Denne dagen vil det også være filmverksted og annen moro for de minste på kinoen.

For de litt eldre vil den prisbelønnede regissøren Zaradasht Ahmed ha Lillehammer-premiere på sin hjerteskjærende dokumentar Nowhere to Hide, om situasjonen i Irak de siste årene. Etter filmen vil regissøren delta i en samtale med Chro Borhan fra Nansen Fredssenter om dagens situasjon i Irak.

Festivalens avslutningsfilm er Izer Alius spillefilmdebut Fluefangeren, som hadde sin internasjonale premiere i Toronto i høst. Aliu, som er utdannet regissør ved Den norske filmskolen i Lillehammer og en nær venn av festivalen, kommer til visningen.

I tillegg har vi et omfattende samarbeid med Lillehammer Filmklubb og nettmagasinet Montages, som vil presentere tre filmklassikere som enhver filmspire burde få se på det store lerretet.

Utover dette filmprogrammet vil det arrangeres en rekke konserter og andre morsomme arrangementer for alle aldre – og ikke minst vil det vises et hav av de beste norske og nordiske kortfilmene av unge filmskapere fra det siste året.

Gå til programseksjonen Amandus FILMFEST her.

Resten av festivalprogrammet vil annonseres tidlig neste uke.