Vinnerne er klare!

Årets vinnere av Amandusprisene er endelig kåret!

Dette er en eldre artikkel og kan inneholde informasjon som ikke er gyldig lenger.

Direkte fra festivalstudioet har programledere, juryer, nominerte filmskapere og underholdere deltatt både ved personlig oppmøte, og via digitale opptredener. En spent gjeng med filmskapere deltok på livesendingen, som i år har blitt ledet av ingen ringere enn Iben Akerlie, Thea Sofie Loch Næss, Simon Lynau og Anna Aarøe Løvik!

Theo Myling har stått for musikkinnslagene og hvis du likte det du hørte kan du sjekke ut mer av det han lager på Spotify.

Juryen for filmkonkurransen i år har vært redaktør og filmkritiker Oda Bahr, filmskaper Jørgen Berghundhaugen og produsent Elisa Fernanda Pirir. Manusjuryen har bestått av Truls Foss, Andrea Skotland og Frøydis Fossli Moe.

Og vinnerene er:

Vinnner av Amandus JUNIOR – beste ANIMASJONSFILM er ELEMENTER.

Juryens begrunnelse: Hvordan framføre et budskap om klimakrise uten å bli belærende? En mulighet er å bli så belærende at det går på alvoret løs. Vinneren av beste animasjon i Junior-klassen har tatt informasjonstetthet til nye høyder, og kombinerer effektivt fakta og katastrofeinnslag. Med en overveldende mengde lekne animasjoner viser filmskaperen at hen ikke er redd for å bruke sin egen stemme til å fortelle en historie – eller mengder av historier.

Vinner av Amandus UNG ANIMASJONSFILM ung er ANNOYING FLY

Juryens begrunnelse: Vinneren av kategorien animasjon – UNG er et utrolig stort talent innenfor sin sjanger. Med en artig liten historie om et bittelite problem som får katastrofale følger bruker filmskaperen svært smoothe animasjoner fylt med masse små detaljer. Filmen fremstår som særdeles profesjonell og det hadde ikke overrasket juryen om vinneren stod i rulleteksten på den neste lego-spillefilmen, for dette er nesten på samme nivå.

Vinner av Amandus UNG – beste MUSIKKVIDEO går til THE BREADHEADS – GREEN-HAIRED ALIEN

Juryens begrunnelse: Vinneren av musikkvideo – UNG er en sjarmerende og leken video.  Med en original idé og teknisk enkel gjennomføring blir resultatet en fin og organisk musikkvideo som tar godt vare på og komplementerer det organiske soundet bandet går for. Filmen har gode fotokomposisjoner og bruker fargene i kostyme og location veldig fint. Med god regi lyser det ungdommelig energi, trøkk og spilleglede fra bandet, noe som smittet over på oss i juryen.

Vinner av Amandus UNG – beste DOKUMENTARFILM går til KONTRASTEN

Juryens begrunnelse: Vinneren av prisen for Beste dokumentar er intim og genuin, og tar opp et svært dagsaktuelt tema. Filmen slipper oss inn i en lukket verden vi ikke visste mye om fra før, og som denne gangen viser seg å bli enda mer lukket enn vanlig. Med en blanding av varm humor og sår oppriktighet tas vi med på en reise gjennom en uvanlig tid, og får smake på både fellesskap og ensomhet. Klippen er gjennomtenkt og organisk, og får vendepunktene til å kjennes både overraskende og naturlige. Juryen takker filmskaperne for å ha gitt oss et annet perspektiv på koronatiden, fra ungdommer som ikke er redde for å fortelle hva de føler.

Vinner av Amandus UNG – beste FIKSJONSFILM går til NESTE DØR

Juryens begrunnelse: Vinneren av fiksjonsfilm – UNG er en meget god kortfilm som skiller seg ut med dyktig håndverk i alle fagfunksjoner. Med flere fantastisk flotte bilder, gjennomført produksjonsdesign og en tydelig registemme, fanger den godt skrevne Kafka-lignende historien oss fra første stund. Filmen flyter sømløst og har meget godt skuespill. Oppbyggingen av historien er solid og payoffen likeså. Filmen er et godt bevis på at norsk films fremtid er i virkelig gode hender.

Hederlig omtale gies til ET OFFENTLIG TOALETTS HEMMELIGE LIV

Juryens begrunnelse: En veldig enkel, men oppfinnsom og morsom kortfilm. Med observerende foto forteller den mer enn femten unike historier i løpet av tre og et halvt minutt. Filmskaper klarer det vanskelige i å vise veldig lite av de ulike historiene, men samtidig fortelle utrolig mye. Dette er svært imponerende.

Årets FAGPRIS går til ELISE ERIKSEN FOR FOTO på PESTECIDE

Juryens begrunnelse: Vinneren av fagprisen i år går til en fotograf som utmerket seg med gode bildekomposisjoner og smarte fotografiske løsninger. I en fortelling uten dialog er foto desto viktigere for å kommunisere historien, og det er akkurat dette årets vinner har klart. Med en sterk visuell stil fanger hun oss i en vakker, men samtidig ubehagelige verden. 

Vinner av Amandus JUNIOR – beste LIVE ACTION går til LAST NIGHT I HAD THE STRANGEST DREAM.

Juryens begrunnelse: Vinneren av beste live-action i Junior-klassen er en perle av en film, som alle i juryen elsket ved første blikk. Filmen preges av en sterk registemme og regivisjon, og forener personlighet og følsomhet med smarte betraktninger. Det bærende elementet er en uhyre velskrevet monolog, som spenner fra hverdagslige situasjoner til storpolitikk. Bildene som følger den blir aldri overtydelige eller illustrerende, men bidrar med noe eget som forsterker og utfordrer ordene. Her har vi å gjøre med en potensiell auteur, som tar mål av seg til både å gi oss en personlig fortelling, og være talsperson for sin egen generasjon.

Hederlig omtale gies til: HERR STERK

Juryens begrunnelse: Hederlig omtale til en film som er morsom og full av populærkulturelle referanse. De visuelle effektene fungerer bra, og manus har overraskende mange vendepunkter. Bonuspoeng for siste vendepunkt – som kommer først etter rulleteksten.

VINNEREN AV MANUSKONKURRANSEN ER Odin Larsen med manuset MØRKE TIDER.

Tema for Amandus sin manuskonkurranse i år er mangfold, og de seks nominerte behandler tematikken på forskjellig vis, men et tydelig fellestrekk er at alle bidragene på ulike vis tar for seg utenforskap. Årets vinner er et effektivt og velstrukturert manus som tar en vanskelig og kompleks inngang til årets tematikk. Manuset er skrevet med et filmatisk blikk og holder på en nervepirrende og ubehagelig spenning fra første til siste setning. Det er en tydelig tenkt idé som har et godt potensial til å la seg oversette til levende bilder. Manuset synliggjør hvordan lengselen etter felleskap og bekreftelse kan være så sterk at man kan finne på å gjøre forkastelige handlinger mot andre mennesker. Vinneren av årets manuskonkurranse er: «MØRKE TIDER» av Odin Larsen

Og helt til sist:

Publikumsprisen gikk til GUTTA FRA FILM