Nyhetsartikkel

Her er årets Amanda-kvalifiserte filmer fra Amandus

Hvert år sender Amandus filmer til Amanda, som kanskje kan bli nominert til beste kortfilm i landets største prisutdeling for film.

Dette er en eldre artikkel og kan inneholde informasjon som ikke er gyldig lenger.

Amandusfestivalen er en Amanda-kvalifiserende festival, som betyr at vi sender tre kortfilmer til en shortlist. Denne listen består av en rekke filmer fra forskjellige festivaler i Norge. Amandajuryen ser da gjennom alle disse kortfilmene og bestemmer igjen hvem som skal bli nominert til en Amandapris.

I 2019 var det Fanny Ovesens eksamensfilm fra Den norske filmskolen, She-Pack, som ble sendt videre til Amanda-listen, og den gikk faktisk hele veien til å vinne den store prisen.

Vi i Amandus har sendt tre filmer til kortlisten; to fra Amandus Blikkfang 2021 og én fra Amandusfestivalen 2022. Vi får sende tre filmer fordi vi har mer enn 40 filmer i konkurranse (Blikkfang + Amandus UNG). I utgangspunktet er det vinnere av beste fiksjonsfilm fra Blikkfang og Amandus UNG som blir sendt til kortlisten, men ettersom filmene må være norske, må det noen ganger også være andre vinnerfilmer.

De Amanda-kvalifiserte filmene i år er:

Om litt

Regi: Sylvia le Fanu

Under en ferietur i Sør-Europa med sin far og sin døende mor, dras 17-årige Fanny mellom gryende forelskelse og bunnløs sorg.

Vinner av beste regi på Amandus Blikkfang 2021

Baby Fingers

Regi: Adrian Dalen

I en verden hvor alle er forventet å kutte av sine egne fingre, er det en smart gutt som har motet til å spørre “hvorfor?” – et spørsmål som bare kan føre til smerte. 

Vinner av beste animasjonsfilm på Amandus Blikkfang 2021

Vehement

Regi: Julia Odette Tyrkiel og Hedda Drøsdal

En kunstfilm om et forhold som ikke varte

Vinner av beste fiksjonsfilm på Amandusfestivalen 2022

De nominerte filmene annonseres i dag 15. juni.

Amandautdelingen går av stabelen lørdag 20. august under filmfestivalen i Haugesund.

Send også inn film til Amandus Blikkfang i dag, og kanskje er det din film som blir Amanda-kvalifisert i 2023?

Oppdatert: det ble dessverre ingen Amanda-nominasjoner i år. Vi gratulerer de nominerte, og bemerker oss også at det er flere tidligere Amandus-deltakere i andre kategorier: både Sverre Kvamme og Ragnhild Nøst Bergem er nominert med hver sine dokumentarfilmer, og det er ikke så mange år siden de var hos oss med sine studentfilmer. Gratulerer så mye!