Her er prisvinnerne til Amandus Blikkfang 2022

Nyhetsartikkel

Juryen har delt ut sine priser, og her kan du se en oversikt over vinnerne.

Dette er en eldre artikkel og kan inneholde informasjon som ikke er gyldig lenger.

Prisutdelingen til Amandus Blikkfang gikk av stabelen lørdag kveld. 33 kortfilmer har blitt vurdert av juryen, som besto av Jakob Rørvik, Liv Joelle Barbosa Blad og Kenneth Sjøvold. I tillegg ble det delt ut en pris av ungdomsjuryen som besto av elever fra Create VGS, samt en publikumspris.

Prisutdelingen ble ledet av Frøydis Fossli Moe og Øystein Egge.

Og her er vinnerne:

Juryen valgte samtalebasert måte å begrunne vinnerne på. Begrunnelsene nedenfor må derfor sees på som en oppsummering av juryens poenger.

Juryens fagpriser:

Beste manus: Sunniva Kviteberg for Superdupermegagigasingel
Dette var en film vi lo mye av, en interessant casting, skuespillerne leverte manus på en veldig bra måte. Det er en romantisk film, men i motsetning til mange filmer i den sjangeren våger den å gå inn i noe ekte skamfullt, noe vi synes var kult.

Hederlig omtale til teknisk fagpris for beste foto: Elisabeth Börnicke for Ablaze
Dette er en film der vi likte veldig godt at den hadde kornete bilder, og at bildet lå tett på hovedkarakterens sinnsstemning. Det er veldig deilig at filmen var skutt på 16 mm. Vi likte også at bildene på en måte beskriver lyden, noe som var et spenstig formgrep.

Teknisk fagpris foto: Even Grimsgaard for Kosmos
Dette er en ambisiøs film som tør å stille store og komplekse spørsmål om verden og universet, men går også helt inn på de hverdagslige detaljene. Fotoet greier å dra oss inn i en veldig fin stemning.

Teknisk fagpris skuespill: Julie Bjørnebye i Pappa
Dette er kanskje en ukonvensjonell fagpris i denne kategorien, men vi har valgt å gi en pris til skuespill. Dette var en ekstremt rå og ujålete fremføring, som vi ønsket å hedre.

Beste regi: Simone Norberg for Bad Lesbian
Her falt vi veldig for den autentiske spillestillen og den flytende dialogen, troverdige relasjoner mellom karakterene og veldig gode situasjoner. Det føles sømløst og uansetrengt, og det er ofte den kuleste regien.

Håkon Anton Olavsen og Sverre Aune tok imot fagpriser for henholdsvis sine manusforfattere og fotografer.

Ungdomsprisen:

Juryen besto av Maria Hagen Blomberg, Elise Rønning, Christos Yiorgos Gionteris, Birgit Trintrud, Marthine Myhren, Sondre Rom Haugerud, som er elever ved Create – Lillehammer Kreative Videregående Skole.

Gjensyn, regissert av Iain Aigin Stronach Forbes
Dette var en film der vi særlig godt likte skuespillet, og at det var veldig god casting. Vi merket at det var brukt god tid til å finne de riktige skuespillerne for de riktige rollene. I tillegg lot vi oss fascinere av hvor helhetlig og gjennomtenkt hele filmen var, med foto, regi og klipp, og ikke minst et fint tema og en god historie, gjennom manus og regi.

Juryens sjangerpriser

Beste animasjon: Døden på Busstoppet, regissert av Maja K. Aanonsen
Dette var en film vi ble veldig sjarmert av. Det er tilsynelatende en veldig enkel situasjon, men den er fylt med quirky situasjoner og kule vendinger, tre veldig fine karakterer, og gode stemmer. Det var også et veldig godt manus, der dialogen var veldig presis. Filmen snakker også om veldig alvorlige ting, men uten å bli prekende. Timingen var også veldig god og tar pulsen på samtiden. I tillegg er det bare et veldig godt håndverk.

Beste dokumentar: Tell you about: the birds and the bees, sagittarius rising, regissert av Pollyanna Popermâjer.
Vinneren er kanskje den sterkeste historien, en film som traff oss veldig. Det var en film med godt håndverk, der dramaturgien fungerte veldig godt. Den har en fin stemme som også vrir seg mot slutten og skaper en ny betydning. Dette var en ny løsning på en film om et personlig traume. Den har et essayistisk formspråk som vi også falt veldig for, hvor det var rom eksperimentering.

Pollyanna Popermâjer tar imot prisen for beste dokumentarfilm

Hederlig omtale beste fiksjon: Gudene vet, regissert av Mone Frogg
Dette er en veldig underlig film, men vi liker veldig godt at regissøren har en helt egen visjon, og lager et helt eget filmunivers, som har en tydelig skaper. Det er en veldig leken film som er vanskelig å sammenligne med noen annen, men gøy å se filmer som overrasker på denne måten.

Beste fiksjon: Unity of Opposites, regissert av Alfred Hedbratt
Dette er en film som vi var enige om ganske tidlig, og er en film som hadde alt. Fantastiske bilder, humor og alvor, og en samtidsånd. Dette er en film hvor noen har benyttet seg godt av det filmatiske språket, og karrakterene og situasjonene føles så gjennomarbeidet og godt fortalt. Dette er en film som har et alvor i seg, uten at det skrives med for store bokstaver. Vi responderte også særlig på fotoet som er ekstremt presist, men også veldig enkelt.

I tillegg annonserte juryen at de velger ut filmene Superdupermegagigasingel og Gudene vet til shortlist til Amanda for beste kortfilm 2023.

Publikumsprisen

Stemt frem både på nett og med stemmesedler fysisk på festivalområdet.

Humor på Alvor, regissert av Hedda Gundersen Gullikstad

Gratulerer til alle vinnerne!