Nyhetsartikkel

To Amanduspriser på Novemberfestivalen

Vi har vært i Sverige og delt ut priser på Novemberfestivalen.

Tradisjonen tro deler vi ut to priser på Novemberfestivalen i Trollättan, til to av de beste svenske filmene som har vært laget det siste året. Prisutdelignen gikk av stabelen forrige helg, og ble for første gang gjennomført som en ordentlig fysisk festival siden 2019.

Novemberfestivalen deler sin konkurranse inn i to kategorier: mellanvikt (filmskapere under 20 år) og tungvikt (filmskapere fra 20-26 år). Amandus-vinneren i førstnevnte inviteres til et internasjonalt ungdomsfilmprogram under Amandusfestivalen (der også Amandus @NUFF-vinneren vil vises), mens vinneren i tungvikt-kategorien blir automatisk nominert til Amandus Blikkfang 2023.

Her er vinnerne og begrunnelsen:

Amandusprisen i mellanvikt-kategorien

Hvor kommer egentlig kreativitet fra? Å bruke sin egen skrivesperre som utgangspunkt for en fortelling er nesten å regne som en klisjé, men noen ganger fungerer det også veldig godt, noe det gjør med denne herlige, lekne og utforskende filmen. Det starter som en poetisk reise, i noe som minner om Terrence Malick, og ender i en heseblesende lek i sjangere og filmatiske uttrykk. Filmen bruker filmspråkets virkemidler på en særdeles overbevisende måte, og det er tydelig at vi her har med en filmskaper som virkelig elsker film. Vinneren er Blått Ljus, skrevet og regissert av Elias Hammarlund.

Amandusprisen i mellanvikt-kategorien

Vinneren av Tungviktsprisen er en søt og humoristisk fortelling om en overraskende relasjon som skapes på tvers av en tilsynelatende uoverkommelig barriere (i alle fall for filmens karakterer). Filmen har en tydelig visuell – og ikke minst auditiv – visjon, der filmspråket effektivt brukes for å skildre oppblomstringen av vennskapet som oppstår på hver sin side av en vegg. Vinnerfilmen er Vägg i vägg, skrevet og regissert av Linda Lövgren.

Vi gleder oss til å vise disse filmene i Lillehammer i løpet av 2023!

Prisutdelingen kan også sees i sin helhet på YouTube.