33rd festival
01–04 April 2020
 • Norsk
 • Fake news // Factory of Lies

  Amandus YTRING: Film screening

  With a festival pass or a daily pass, you can register freely to this event when logged in with correct user.

  • Thursday 11. April
  • 18:00 - 20:00
  • Lillehammer kino sal 1
  Gjest

  Øystein Egge

  Øystein Egge (1987) er festivalsjef for Movies on War i Elverum. Han har en mastergrad i film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet, og har tidligere jobbet med Den Norske Studentfilmfestivalen og Amandusfestivalen.

  Amandusfestivalen samarbeider med Movies on War på denne visningen av den danske dokumentarfilmen Løgnfabrikken.

  Fake news ble det store begrepet etter valgkampen i USA i 2016, etter stor spredning av falske nyhetsartikler i sosiale medier, der særlig demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, ble angrepet.

  Det arrangeres en paneldebatt etter visningen av filmen. Paneldeltakere annonseres snart.

  Filmbeskrivelse:

  En amerikansk soldat skyter hull i Koranen, bordeller for dyresex i Danmark, svensker dømt for å ha spist bacon foran en muslimsk kvinne. ISIS soldater i treningsleirer i Ukraina: Alle historier som er produsert i Russland. Alle falske. Alle formidlet med en klar hensikt.

  Russland sprer systematisk desinformasjon om USA og Europa. Falske nyheter fabrikkert av såkalte “trollfabrikker” promoterer splittelse og fremmedgjøring i disse landene. Facebook identifiserte og stengte 470 svært aktive russiske profiler som prøvde å påvirke det amerikanske valget. Unge aktivister og journalister på begge sider av det nye digitale jernteppet kjemper for å avkrefte desinformasjonen. 27 år gamle Andrey Soshnikov, journalist fra Russland, har i de siste fire årene avslørt falske nyheter. Han var den første til å avsløre den beryktede løgnfabrikken i St. Petersburg.

  Filmen er en undersøkende dokumentar med et sterkt fokus på de som jobber for å avsløre de falske nyhetene. Vi møter tidligere ansatte fra en av løgnfabrikkene, som avslører i detalj hvorfor nyhetene er falske. Filmen viser også hvordan den russiske trollfabrikken, som ble tungt debattert i det amerikanske senatets høringer i november 2017, opererte. (Movies on War)

  Films

  Factory of Lies (2018)

 • Regissør: Jakob Gottschau
 • Varighet: 58 min.