EN

Amandus YTRING 2020

Film, miljø og klima.

Amandus YTRING 2020 tar opp vår tids største utfordring, nemlig klimasaken. Hvordan kan vi bruke film og medier til å gjøre en positiv endring for verdensklimaet?

Prosjektet er støttet av:

Ungt klima-opprør

Temperaturen på jordkloden stiger. Forskerne har spådd ekstremvær, og peker på et naturmangfold i fare for å svekkes. Isen smelter, og bilder av isbjørn som balanserer på tynne isflak fortsetter å hjemsøke nyhetsbildet. Det sies de økonomiske ulikhetene i verden vil bli større, og at flyktningkrisen skal forverres.

Forskerne krever at vi gjør noe. Det samme sier klima-streikerne. “Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?” står det på plakatene deres. I front står ikonet, Greta Thunberg, iført sin gule, gjenkjennelige regnfrakk. Klimakamp er blitt vår tids store ungdomsopprør. “Hvordan våger dere,” sier gallionsfiguren. “Jeg burde ikke stå her. Jeg burde være tilbake på skolebenken.”

Men det er ikke forgjeves. Sakte men sikkert infiltrerer kjøttfrie alternativer matvarebutikkene våre. Kildesorteringen blir en vane, plastbruken en onde. Også i filmens verden settes det bevisstgjørende klimaavtrykk. Dokumentarfilmen har lenge belyst tematikken fra ulike perspektiver. Det være seg kjøttproduksjon i Cowspiracy på Netflix, eller is-undersøkelser i kinodokumentaren Chasing Ice. Siden Al Gores An Inconvenient Truth, har Leonardo DiCaprio tatt over stafettpinnen med både Before the Flood og Ice on Fire

Tematikken tas også opp i fiksjonsfilmen. Blant annet har det vokst fram en egen samlebetegnelse for film med klimasituasjonen som bakteppe. Såkalt “climate fiction”-film kan være alt fra katastrofefilm a la The Day After Tomorrow til dramaer som First Reformed.

“Grønn filmproduksjon” er blitt det nye buzz-ordet om filmindustriens lepper. Her til lands ble det senest i vår tatt opp under NFIs frokostmøte, og Amundsen er blitt frontet som Norges første klimanøytrale spillefilmproduksjon. 

Likevel etterspør Rushprint-redaksjonen hvor alle de norske filmene om vår tids største utfordring er blitt av. Når skal norske filmskapere gå løs på det store klimaspørsmålet?

Prosjektet

Amandus YTRING er et prosjekt som i 2020 arrangeres for tredje gang. Tidligere har vi tatt opp temaer om kjønnsbalanse og likestilling, samt utfordringer knyttet til medier og demokrati og hvordan falske nyheter påvirker samfunnet.

I år tar vi opp saken som helt klart engasjerer flest unge i dag, nemlig de enorme klimautfordringene. Hvordan kan vi som filmbransje bidra til å skape en bedre verden for fremtiden? Hvordan kan film og medier brukes til å gjøre en forskjell?

For Amandus er prosjektet tredelt:

1. Klimavennlig filmfestival

Skal vi som festival også ta tematikken på alvor, må vi også vise at dette er noe vi også selv kan leve etter.

Vi har satt oss en rekke mål for hvordan festivalen kan bli mer miljøvennlig, og kommer til å dele mer om tiltakene vi gjennomfører underveis. Målet er at festivalen i 2020 skal være så klimanøytral som overhodet mulig. I første omgang har festivalstaben, bestående av studenter ved Høgskolen i Innlandet, laget “ti bud for miljøvennlig festivalproduksjon”, som alle i staben skal følge:

Amandus-stabens 10 klima-bud:

  1. Vi skal alltid kildesortere og ikke overse miljøstasjoner.
  2. Vi skal bruke kollektiv transport eller samkjøre med andre.
  3. Vi skal ikke kaste mat unødig – LUKT, SE, SMAK!
  4. Vi kjører én dag i uken fri for rødt kjøtt.
  5. Vi forbyr engangsservice!
  6. Vi har alltid med oss gjenbrukbart handlenett.
  7. Vi har alltid med egen kopp og vannflaske
  8. Vi lover å ta vare på vannet – unngå sløsing!
  9. Vi velger å betale litt ekstra for kvalitetsprodukter, og velger bedrifter som viser sitt klimaavtrykk.
  10. Vi panter alt. Alltid. Det har en verdi.

2. Programinnhold på festivalen

På festivalen serverer vi spennende innhold i alle våre programseksjoner som vil knytte seg til denne tematikken. Her vil du få se aktuelle filmer, høre interessante foredragsholdere og delta på nyttige verksteder. I tillegg vil du kunne se presentasjoner av årets manus- og pitchekonkurranse.Innholdet på festivalen er ikke klart riktig enda, men vi lover at det vil være godt med spennende innhold om tematikken, for alle som kommer på festivalen.

3. Nordiske ungdomsmøter

Prosjektet vil også innebære at ungdommer fra hele Norden møtes for å ta del i prosjektet. Unge representanter fra Amandusfestivalen møter unge representanter fra andre nordiske aktører i løpet av vinteren 2020, og skal legge grunnlaget for hvordan Amandus YTRING kan bidra til å skape en mer miljøvennlig fremtid for film- og mediebransjen.

Konkurranser

I år har vi to skrivekonkurranser tilknyttet Amandus YTRING. Den ene er en filmidé-konkurranse for ungdom i alderen 13-16 år i Lillehammer-regionen, mens den andre er en manus- og pitchekonkurranse for alle mellom 16-26 år.

Klikk deg inn på de forskjellige sidene om konkurransene her.