EN

Amandus INPUT

Intervju

Den lynraske filmregissøren

Lørdag 20. oktober ble Amandus-programrådet og Henrik Marthin Dahlsbakken samlet på Filmens hus i Oslo for å komme frem til kreative og spennende innspill til årets festivalprogram. På samme tidspunkt var Henrik Martin Dahlsbakken kinoaktuell med sin femte spillefilm, nemlig den erotiske thrilleren En Affære.

I helgen ledet Dahlsbakken programrådet for Amandus 2019, som hadde fått i oppgave å lage sin «drømmefestival». Programrådet er et utvalg av unge filmstudenter og filmentusiaster.

Fra programrådets arbeidsprosess

En nøkkelperson for Amandusfestivalen

I tidlig alder hadde Henrik Martin Dahlsbakken en sterk lidenskap for film, og mange historier han bare måtte fortelle. Som elev ved Hamar katedralskole sendte Dahlsbakken inn flere av sine filmer til Amandusfestivalen. I etterkant har filmskaperen aktivt deltatt på filmfestivalen som foredragsholder og jurymedlem. I år har Dahlsbakken fått oppgaven med å lede programrådet og ta del i planleggingen av festivalprogrammet.

Dahlsbakken mener det er viktig at Norge har en filmfestival som Amandus for å rekruttere og skape engasjement blant unge filmspirer.

– På festivalen møtes folk med felles lidenskap, og det er et sted for unge, nye stemmer som vil opp og fram, sier Henrik Martin Dahlsbakken smilende.

Selvlært regissør og manusforfatter

Da den 19 år gamle Dahlsbakken fikk avslag på sin søknad til Den Norske Filmskolen på Lillehammer, valgte unggutten å gå sine egne veier. Med Dahlsbakkens debut Å vende tilbake i 2015, ble han den yngste regissøren med spillefilmdebut på norsk kino noensinne. På spillefilmdebuten, i likhet med mange av Dahlsbakkens andre filmer, har han både skrevet manus og vært regissør og produsent.

Med allerede tolv filmtitler i porteføljen, der fem av dem er spillefilmer, og fire til er i under produksjon, har Henrik Martin Dahlsbakken markert seg som den mest produktive filmskaperen i den norske filmbransjen, og et av film-Norges største unge talenter.

Utholdenhet og dyktighet

Dahlsbakkens vei inn i den norske filmbransjen er ikke bare imponerende, men også inspirerende for unge filmskapere. I løpet av møtet med programrådet stilte jeg Dahlsbakken et par spørsmål.

Hva skulle du ønske du visste om den norske filmbransjen da du var 18 år gammel? …

Han forteller at det å jobbe innen filmbransjen krever utrolig hardt arbeid, og at ingenting kan tas for gitt. «Man kan ha noe flaks, men alt i alt handler det om utholdenhet og dyktighet.»

I det han svarer på spørsmålet, ser han viktigheten av å tørre å ta kontakt med bransjefolk. Som 18-åring kjente den unge filmskaperen på ærefrykt ovenfor folk i bransjen, og var derfor forsiktig med å ta kontakt med personer han ønsket hjelp av. I ettertid skulle han ønske at han som 18-åring visste at det ikke er skummelt å spørre om tips, råd og hjelp fra hvem som helst.  «Vi arbeider jo i et team og er avhengig av andre folk», svarer Dahlsbakken.

Man kan ha noe flaks, men alt i alt handler det om utholdenhet og dyktighet

Henrik Martin Dahlsbakken
Tarjei Sandvik Moe og Andrea Bræin Hovig i Henrik Martin Dahlsbakkens nyeste film, En Affære.

… Og har du et godt råd til alle unge filmskapere der ute?

«Fortell kun de historiene du virkelig vil fortelle og fokuser på ideen. Hvor startet ideen? Hvorfor du fikk den, og hva som gjør denne historien så verdifull at du ønsker å dele den med et stort publikum?»

Vi i Amandus-gjengen gleder oss til å følge med på denne talentfulle filmskaperen videre!