EN
INPUT / Artikkel

Filmanmelderens ABC

Anmelderens ABC var en energisk og spennende innføring i det mytiske anmelderfaget. Ledet av filmanmelder Einar Kvarving Aarvig, som har erfaring fra TV, aviser og som redaktør for FilmMagasinet.

Filmanmelderens grunnregler

Seminaret var sammensatt av relevante filmbilder, og opprettholdt et hurtig tempo som økte underholdningsverdien. Aarvig etablerte bransjens grunnregler, og tips for den vordende filmanmelder; for eksempel er det ikke lov å le på pressevisning, man bør unngå å vite for mye om filmen på forhånd og at uansett hva, så er filmanmeldelse et resultat av subjektive meninger.

Klisjeer du bør unngå

Einar Aarvig

Filmanmelder Einar Aarvig

Deretter snakket han om klisjeer på godt og vondt. Noen scener er forventet og sett frem til, mens andre bør unngås. Noen sjangre, som romantiske komedier, er helt identiske. Mens enkelte filmserier er fulgt av en kultlignende fanbase, for eksempel James Bond, som ser filmene slavisk selv om utfallet er åpenbart. Aarvig ramset også opp klisjeer det er nødvendig å unngå, som for eksempel; ikke la skurken like opera, skjegg vokser ikke av alkohol, ikke la folk med hvite klær bli utsatt for vold og ikke ha hovedkarakteren jobbe for å bli partner i et firma.

Hva betyr terningkastet?

Til slutt definerte Aarvig de ulike terningkastene. Kort fortalt er en 6’er original, uforutsigbar og tilføyer noe nytt til livet ditt. En 5’er gjør deg til et litt bedre menneske, og er en film du vil se igjen. En 4’er er bra, og ofte så gjennomarbeidet at den er fri fra alt det dårlige, men også det mer utfordrende. En 3’er er kjedelig og klisjefull. En 2’er er ren lidelse og forsvinner fort fra hukommelsen, mens en 1’er glemmer du aldri – den brennmerker deg og gjør deg til et dårligere menneske.

Amandus takker Aarvig for hans interessante innsikt, og humoristiske fremstilling. Foredraget var omfattende, forståelig, og engasjerende for både filmanmeldere og filmskapere.