EN
INPUT / Artikkel

40 år med Star Wars

Star Wars - To ord som over nesten hele planeten betyr noe helt spesielt. Jeg ville ikke kalt meg selv en Star Wars fan, jeg så ikke original-triologien før jeg var 17. Det jeg kan si, er at jeg har en enorm respekt for Star Wars. Med Episode VIII på horisonten og Rouge One ferskt i minne, la oss ta en titt på denne filmen og innflytelsen den har hatt på pop-kulturen.

Det er bare noen få andre pop-kulturelle fenomener som er like globale og rotfestede. Og siden deler av Empire Strikes Back ble filmet på Finse, er Norge en aldri så liten del av det. Supermann og Batman, Super Mario og motparten, Star Trek, er noen andre fenomener med lignende status. Det blir sagt at superhelter, Star Wars og Star Trek er nåtidens moderne mytologier, og at det er derfor så mange blir interessert nok til å vie livet sitt til samleobjekter eller valfarter jorda rundt for å møte menneskene bak. Med bøker, tegneserier og spill har, særlig de to siste, lenge vært så mye mer enn ren underholdning.

Det vi ikke kan glemme er at det hele begynte med en film veldig få hadde tro på i 1977. At filmen vi idag kjenner som Star Wars: Episode IV – A New Hope i det hele tatt kom seg til kinosalen er et mindre mirakel. Det var mye som gikk imot George Lucas og produksjonsteamet. Fra filming i ørkenen til spesialeffekter, måtte de finne opp teknologi for å få gjennomført filmen. Produksjonsmessig var Star Wars banebrytende. Og det er delvis blandingen av dette nye og banebrytende og de lett gjenkjennelige elementene fra filmens innflytelse og en episk, mytologisk side som hjalp filmens suksess. Et annet element er følelsen av at Star Wars-universet er større og eldre enn filmskjermen kan vise. Referanser til andre steder, og ting som har skjedd før, for ikke å snakke om “Cantina- scenen” med alle mulige slags skapninger. Et siste element jeg vil nevne som holdt Star Wars i live fram mot The Empire Strikes Back var alle lekene. Det høres kanskje kommersielt ut, men for barna var Star Wars-lekene en dør til en verden der de kunne bruke og utvikle fantasien sin.

Poenget jeg prøver å understreke er at publikum, små som store, ble påvirket av Star Wars og det er en innflytelse vi merker den dag i dag. Se på Episode VII – The Force Awakens. Regissøren JJ Abrams har ofte uttalt hvor viktig Star Wars var for utviklingen hans som historieforteller. Og han er ikke alene. Det er mange, i Hollywood spesielt, som er der fordi de ble inspirert av Star Wars. Enten som regissører, forfattere eller arbeidere innenfor spesialeffekter. Dette er kraften film kan ha over oss. Og det er ikke bare de som ble inspirert til å bli filmskapere som ble influert av denne og de påfølgende filmene. Man trenger ikke se lenger enn alle menneskene som valfarter til Star Wars Celebration og andre conventions rundt omkring i verden. Det er mange der som har det vi ville kalt ‘vanlige’ liv, med jobb og familie, men som kanskje en gang i året kler seg ut og blir en del av noe større. Det er som sagt få andre fenomener som har utviklet en lignende status enn Star Wars, men det viser oss hva historier kan gjøre og kan bety for oss. Moderne mytologi.

Det er ikke kun på et personnivå at Star Wars har hatt en innflytelse. Hele industrien endret seg etter 1977. Forandringen var allerede på vei med blant annet Haisommer som en ny type film, en “blockbuster”. Etter Star Wars kom 80-tallet hvor hele animasjonsserier var basert på leker, og uten lekene jeg nevnte før ville det nok ikke vært like fremtredende. Det fantes samleobjekter før Star Wars, modeller og lunsj-bokser, men ikke på samme nivå som etter. Dagens Hollywood er dominert av filmer som prøver å gjøre det Star Wars gjorde.

Som filmhistorie er Star Wars derfor viktig å huske. Og med nytt liv fra Disney er det lite sannsynlig at vi vil glemme det med det første. De nye filmene, animasjonsserien, Star Wars Rebels, og tegneseriebladene fra søsterselskapet, Marvel, gjør alle sin del for å holde det universet i live. Og hvem vet? Kanskje neste generasjons George Lucas blir inspirert her og nå til å skape noe nytt og unikt i fremtiden?