EN

Kræsjkurs i filmhistorie

Har du lyst til å lære mer om filmhistorien - om hvordan pionerene startet med utforskingen av teknikken på tidlig 1900-tallet, gjennom de store filmhistoriske epokene, om filmauteurer og filmstjerner, om den tekniske utviklingen helt opp til dagens digitalisering? Da er Crash Course Film History noe for deg.

Crash Course Film History går grundig til verks med å ta for seg de viktigste delene av filmhistorien (dog enn så lenge i hovedsak sett fra et ganske vestlig ståsted). Dette er en YouTube-serie med omtrentlig ti minutter lange episoder, som tar for seg bit for bit av den enorme historen.

Se seriens trailer her:

 

Serien er for øyeblikket ikke kommet lenger enn til slutten av stumfilmperioden, så om du vil se resten, må du følge med på kanalen fremover.

YouTube-kanalen Crash Course drives av PBS Digital Studios (den amerikanske allmennkringkastingen Public Broadcasting Service), og har lignende serier i mange forskjellige emner, eksempelvis astronomi, historie, filosofi og spill. Det er absolutt verdt å ta en kikk over de forskjellige kursene, da det er mye spennende og nyttig å lære.

Gir det mersmak?

Om dette ga mersmak, og du har litt mer tid til overs og sansen for en litt mer poetisk stil, kan jeg også varmt anbefale å oppsøke Mark Cousins The Story of Film: An Odyssey (DVD-en er tilgjengelig på Platekompaniet). Og skulle ikke dette være nok, og du har mye ledig tid til høsten, anbefaler jeg å sjekket ut Høgskolen i Innlandets deltidsutdanninger i norsk og internasjonal filmhistorie. Eller så kan du jo også like godt gå all in og søke deg inn på årsstudiet i film- og fjernsynsvitenskap!

For å bli en god filmskaper er det viktig å forstå mediet man arbeider med, og å skjønne hvorfor ting er som de er. Et godt filmhistorisk grunnlag er derfor essensielt for alle filmskapere. Gode historiekunnskaper gir også reflekterte perspektiver på nåtiden og fremtiden, som er svært viktig i dagens medielandskap.