EN
INPUT / Artikkel

Lyden av Blade Runner

Blade Runner fra 1982 er nok en av de største science fiction-klassikerne i filmhistorien. Dens fengslende visualitet, det fascinerende universet og de store, filosofiske spørsmålene gjør at det er en film man burde oppsøke på nytt og på nytt. Et av de viktigste elementene i filmen som skaper den distinkte atmosfæriske stemningen, er lyd- og musikkarbeidet til den greske artisten Vangelis.

YouTube-skaperen Nerdwriter1 har laget et videoessay som går Blade Runner-musikken i sømmene. Her trekker han frem hvordan musikken nærmest går i ett med det øvrige lydbildet og skaper en følelse av en fremtidsverden der vi lever i mekaniske lyder (noe som nesten er virkeligheten i dag med alt av lyder fra mobiltelefoner og andre tekniske dingser).

Et av de mer interessante aspektene er å se hvordan Vangelis lager musikken på sin gjenkjennelige synthesizer. Keyboardet har den egenskapen at det er trykksensetivt, noe som gir det en mer organisk klang. Dette er nesten påfallende passende til Blade Runners tematikk: maskinene som etterligner det menneskelige.

Se hele videoessayet her (og bla deg etterpå gjennom resten av videoene til Nerdwriter1 – en sterk anbefalning til enhver filmelsker!)

Oppfølgerfilmen Blade Runner 2049 regisseres av Denis Villeneuve (Arrival, Sicario) og har islandske Jóhann Jóhannsson som komponist. Det blir spennende å se hvordan denne duoen vil gjøre lydarbeidet – om de legger seg tett opp til uttrykket til regissør Ridley Scott og Vangelis fra originalfilmen eller om de går i en annen retning. Markedsføringsmaterialet som er sluppet til nå kan tyde på at de ønsker å hedre originalen, men vi må vente til høsten slippes før vi får det endelige svaret.

Blade Runner 2049 har premiere 6. oktober. Se traileren her: