Amandus Blikkfang
Høst 2022
Amandusfestivalen 2023
29. - 1. apr 2023
INPUT / Artikkel

Verdt å sjekke ut på Kortfilmfestivalen

Amandusfestivalens uformelle storebror, Kortfilmfestivalen i Grimstad, arrangerer en ny pandemi-utgave denne uken fra 9. - 13. juni, og filmene kan sees både digitalt og på kino flere steder i landet. Her er noen anbefalninger fra programmet.

I år som i fjor ble også den tradisjonsrike kortfilmfestivalen i sørlandsbyen Grimstad nødt til å avlyse de fysiske arrangementene, og holde seg til den digitale flaten. Selv om det for filmskapere og filminteresserte er synd å ikke kunne få boltre seg gode filmsamtaler og sommeridyll på Sørlandet, gjør det at du kan få med deg festivalen uansett hvor i landet du bor.

Programmet er delt inn i fire forskjellige filmprogrammer, i tillegg til et spesial- og arrangementsprogram: Norsk kortfilm, norsk kort dokumentar, norsk musikkvideo, og internasjonal kortfilm. For å få tilgang til det digitale programmet, må du ha et festivalpass som koster 400 kr.

Hvis du har lyst til å se filmene på stort lerret, og få litt mer festivalstemning, kan du faktisk se konkurranseprogrammene kortfilm, dokumentar og musikkvideo på 12 kinoer rundt om i landet: Grimstad, Lillehammer, Kirkenes, Porsgrun, Bergen, Kristiansand, Drammen, Sandnes, Kabelvåg, Tromsø, Volda og Oslo. Undersøk programmet på din lokale kino og få med deg god kortfilmstemning der film hører hjemme (på kino)!

Vi pleier å trekke frem årets Amandusfilmer som har funnet veien til Kortfilmfestivalen, men siden programmet vårt for studenter og filmskapere 20-26 ikke har funnet sted enda, så er det ikke like mange filmer å finne som det pleier å være. Men én film fra årets Amandus UNG-program har greid å komme med på voksenfestivalen: Musikkvideoen Ruracio – Matata (Daniel Anda) er med i årets musikkvideoprogram, så her sender vi våre alle lykkeønskninger i konkurransen

Fra Ruracio – Matata

Utenom det norske konkurranseprogrammet, anbefaler vi dette:

Idérom – åpent idéverksted for filmskapere

Dette verkstedet gir deg mulighet til å kunne videreutvikle filmideene dine. Her kan du sende inn en filmidé og få veiledning av Anniken Fjesme og Guro Ekornholmen fra Mediefabrikken. For å melde deg på må du sende inn en liten presentasjon av deg selv og ideen du jobber med. Fristen for å melde seg på går ut i dag, mandag 7. juni, så være rask. Les mer her.

4 x norsk

Fire norske filmskapere har markert seg med spennende filmer og TV-serier denne våren; både Yngvild Sve Flikke og Guro Brusgaard er kinoaktuell med hver sin spillefilm akkurat nå, med henholdsvis Ninjababy (som vi også viste på Amandus ONLINE tidligere i vår), og Han, mens Itonje Søimer Guttormsen snart har premiere på Gritt.
Linn-Jeanethe Kyed er manusforfatter og serieskaper bak NRK-suksessen Rådebank. Alle har laget spennende kortfilmer tidligere, og du kan sjekke ut Eple, Sirkus, Retrett og Tuba Atlantic i dette programmet.

Ny teknologi nye fortellinger

Er du interessert i finne ut mer om utviklingen av VR- og AR-teknologi, og hvordan du kan starte med å lage egne historier og interaktive program med dette, kan du sjekke ut denne samtalen, hvor du møter både norske og internasjonale eksperter på feltet.

Filmer fra de store festivalene

I tillegg til et eget-kurratert internasjonalt kortfilmprogram, byr også noen av de største filmfestivalene i verden på smakebiter fra sine festivaler. Her kan du for eksempel se filmer fra Toronto Filmfestival, Sundance-festivalen, samt European Film Academy og Screen Talent Europe. Se alle spesial-filmprogrammene her.

PS: for de som har lyst til å nerde om kortfilmene i felleskap, finnes det en uavhengig Facebook-side som har som mål å gjenskape noen av de gode samtalene som holdes mellom filmvisningene på Hestetorget i Grimstad.