EN

Amandus INPUT

Sponset artikkel

Viktig aktør for unge filmtalenter

Filmlinjen på Danvik Folkehøgskole teller nær førti elever og er skolens største linje, så det merkes når filmelevene inntar Lillehammer og Amandusfestivalen for 12. gang.

Det har i alle disse årene vært en viktig arena for Danviks unge lovende filmtalenter å delta på festivalen, enten det er som nominert eller for å delta på festivalens fyldige filmprogram. Mange priser har funnet veien hjem til Drammen, et bevis på elevenes kvalitet og kunnskap gjennom et faglig tungt undervisnings opplegg ved filmlinjen.

I år har hele åtte Danvikinger fått sine produksjoner nominert i flere kategorier. Noen filmer er skapt gjennom året ved Danvik, og andre er laget på fritiden. En av de nominerte kortfilmene fra Danvik i år er sluttfilmen ”Opp i røyk”, avgangsfilmen for regissør Ingrid Runde Saxegaard.

Jeg ønsket å utforske en forvirret sjel. Det er jo ikke det letteste, men jeg håper jeg fikk fram en troverdig forvirret ung jente.

Festivalen har startet og regissør Ingrid Runde Saxegaard er på plass sammen med produsent Oda Roth og skuespiller Johanna Louise Hügle.

Gjennom utviklingen av prosjektet har Ingrid sammen med produsent Oda Roth klart å berøre et tema hvor personlige utfordringer i et kjærlighetsforhold kan slite og ødelegge den nære relasjonen mellom to mennesker.

Ingrid og resten av crewet er ikke helt ukjent med filmfestival. Under fjorårets Kortfilmfestival i Grimstad ble ”Opp i røyk” vist i skolefilmprogrammet, sammen med det beste fra andre høyere filmutdanninger i Norge.

– Før jeg kom til Danvik hadde jeg aldri jobbet med film før, og det var utrolig spennende å møte så mange andre som kunne så mye og var så glad i filmkunsten. Jeg husker i fjor når vi var på filmsettet, og Oda og jeg snakket om at vi skulle lage noe som fikk oss til Lillehammer i år. Det er veldig gøy å tenke på at festivalen har tenkt at dette er verd å vise for publikum.

Både Ingrid og Oda er praksiselever i Danvik sitt andre års program, hvor de jobber i en mediebedrift gjennom et helt år. Året på filmlinjen inspirerte meg til å jobbe så hardt jeg kunne med dette forteller Ingrid ivrig. Og nå jobber hun med et manus som hun satser vil få plass ved regikurset til Viken Filmsenter.

Danvik sine elever har hentet hjem ulike priser opp gjennom årene, og flere av dem er Amanduspriser.