EN

Manus- og pitchekonkurranse: KLIMAAVTRYKK

Vår faste manus- og pitchekonkurranse har i år fokus på klimaavtrykk. Konkurransen er åpen for deltakere mellom 16-26 år*.

* Deltere på 15 som fyller 16 i 2020 kan delta. Deltakere som har fylt 26 i løpet av de tre første månedene av 2020 kan også delta.

Ungt klima-opprør

Temperaturen på jordkloden stiger. Forskerne har spådd ekstremvær, og peker på et naturmangfold i fare for å svekkes. Isen smelter, og bilder av isbjørn som balanserer på tynne isflak fortsetter å hjemsøke nyhetsbildet. Det sies de økonomiske ulikhetene i verden vil bli større, og at flyktningkrisen skal forverres.

Forskerne krever at vi gjør noe. Det samme sier klima-streikerne. “Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?” står det på plakatene deres. I front står ikonet, Greta Thunberg, iført sin gule, gjenkjennelige regnfrakk. Klimakamp er blitt vår tids store ungdomsopprør. “Hvordan våger dere,” sier gallionsfiguren. “Jeg burde ikke stå her. Jeg burde være tilbake på skolebenken.”

Men det er ikke forgjeves. Sakte men sikkert infiltrerer kjøttfrie alternativer matvarebutikkene våre. Kildesorteringen blir en vane, plastbruken en onde. Også i filmens verden settes det bevisstgjørende klimaavtrykk. Dokumentarfilmen har lenge belyst tematikken fra ulike perspektiver. Det være seg kjøttproduksjon i Cowspiracy på Netflix, eller is-undersøkelser i kinodokumentaren Chasing Ice. Siden Al Gores An Inconvenient Truth, har Leonardo DiCaprio tatt over stafettpinnen med både Before the Flood og Ice on Fire

Tematikken tas også opp i fiksjonsfilmen. Blant annet har det vokst fram en egen samlebetegnelse for film med klimasituasjonen som bakteppe. Såkalt “climate fiction”-film kan være alt fra katastrofefilm a la The Day After Tomorrow til dramaer som First Reformed.

“Grønn filmproduksjon” er blitt det nye buzz-ordet om filmindustriens lepper. Her til lands ble det senest i vår tatt opp under NFIs frokostmøte, og Amundsen er blitt frontet som Norges første klimanøytrale spillefilmproduksjon. 

Likevel etterspør bransjemagasinet Rushprint hvor alle de norske filmene om vår tids største utfordring er blitt av. Når skal norske filmskapere gå løs på det store klimaspørsmålet?

Med utgangspunkt i det unge klima-opprøret, ønsker Amandusfestivalen med årets manuskonkurranse å plassere fingeren over dette hullet. Derfor etterspør vi filmmanuskripter med utgangspunkt i tematikken beskrevet ovenfor. 

Hvordan du ønsker å tolke tematikken inn i ditt prosjekt, står du helt fritt til å selv avgjøre. Du står for innfallsvinkel. Vi gleder oss til å lese manuskriptet ditt!

Manusverksted og pitchekonkurranse

Vi fortsetter tradisjonen med å arrangere en manuskonkurranse, der målet er å se på manuskriptet som et eget, kunstnerisk produkt. Utvalgte bidrag inviteres til Lillehammer under Amandusfestivalen for å delta på et skriveverksted, hvor prosjektene bearbeides sammen med en profesjonell manusforfatter. Prosjektene vil også i løpet av verkstedet klargjøres for en presentasjon – en pitch – hvor juryen vil vurdere prosjektene. 

Verkstedet vil ledes av manusforfatter og filmklipper Arild Tryggestad. Tryggestad er utdannet ved Den norske filmskolen, og har skrevet manuset til filmer som De tøffeste gutta og Los Bando. For tiden jobber han med ferdigstillingen av kortfilmen Popcorngutten.

Regler for konkurransen:

Du kan laste opp dokumentet som en word-fil eller en PDF.

Filnavn:

Filstørrelse:

Amandusfestivalen tar kun vare på informasjon om navn, epost, telefon, adresse og fødselsår for å kunne komme i kontakt med deg, og for å opprettholde konkurranses begrensninger. I tillegg blir informasjonen brukt til å føre statistikk. Informasjonen som oppgis her blir ikke videreformidlet til andre parter.