Amandusfestivalen
6. - 9. apr 2022
Amandus ONLINE
April 2022
Amandus BLIKKFANG
Høst 2022

Filmpåmelding for studenter og unge voksne

Filmkonkurransen for studentfilmer og filmer av unge voksne under 26.

Her er litt viktig informasjon om påmelding av filmer laget av studenter og unge voksne.

Dette er en samleside for konkurransene som tidligere var omtalt som Amandus STUDENT og Amandus OPEN. Ettersom disse konkurransene flyttes ut av Amandusfestivalen uken før påske og får sin helg egen festival, er konkurransepåmeldingen slått sammen.

Det vil fortsatt skilles mellom filmer som er laget i forbindelse med utdanning og filmer som er uavhengige, men påmeldingen er nå slått sammen.

Studentfilm eller under 26?

Alle nordiske filmskapere under 26 år (dvs til og med 25) som har laget film kan sende inn filmen til Amandus (så fremt øvrige regler følges). Majoriteten av de viktigste nøkkelfunksjonene må være innenfor alderskravet (regissør, produsent, manusforfatter og roller med kreativt ansvar), og hele produksjonen skal ha en ung profil.

Er filmen laget ved en utdanningsinstitusjon (høgskole, universitet, fagskole o.l.), gjelder ikke alderskravet. Konkurransen er ikke begrenset til filmer laget ved filmlinjer: Filmer laget i forbindelse med prosjekter i andre studieområder er også velkomne til å meldes på. Filmen skal være skrevet, regissert, produsert og teknisk avviklet av studenter. Hjelp utenfra er lov, men er begrenset til ikke-kreative roller. Skuespillere eller komponist av originalskrevet musikk trenger ikke være studenter.

Merk at folkehøgskole ikke er regnet som høyere utdanning. Produksjoner laget av elever under 20 år kan meldes på Amandus UNG.

Filmen må være nordisk

Konkurransen er nordisk, noe som vil si at filmene må være laget i enten Norge, Sverige, Danmark, Island eller Finland, (samt de tilhørende områdene Grønland, Færøyene eller Åland). Om filmen er produsert utenfor Norden men har sterke bånd knyttet til ett eller flere av de nordiske landene, kan det gjøres en egen vurdering på det. Tilknytningen til Norden må da begrunnes i påmeldingen.

Maks 30 minutter?

Vi tar i utgangspunktet ikke inn filmer som er lengre enn 30 minutter. Dette er en etablert norm for kortfilmfestivaler, som vi også forholder oss til.

Vi kan likevel i noen ekstraordinære tilfeller ta inn filmer dersom de overskrider makslengden litt.

Vi anbefaler likevel til å holde seg innenfor grensen, da kortfilmer gjerne gjør seg best under halvtimen. Har du ambisjoner om å få filmen inn på andre kortfilmfestivaler, er det mange av dem som har en absolutt 30 minutters-grense, så du bør ha gode grunner til å overskride lengden.

Bruk av musikk i film

Når du leverer film må alle rettigheter for bruk av opphavsbeskyttet materiale være i orden. Bruker du et musikkspor i filmen som du selv ikke eier, må du ha fått dette klarert med artisten eller produsenten. NCB er det nordiske selskapet som administrerer rettigheter til bruk av musikk. Se deres nettside for mer informasjon og søknadsskjema for bruk av lisensiert musikk. Har du fått tillatelse, kan du gjerne nevne det i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til bruk av egenprodusert musikk eller musikk som er tilrettelagt for viderebruk.

Hva trenger du til påmeldingen?

Før du går videre til skjemaet, kan det være lurt å ha denne informasjonen klar:

Påsynskopi

Den enkleste måten å levere film er å bruke en videostrømmetjeneste som YouTube eller Vimeo. Med YouTube kan du velge å gjøre filmen skjult når du laster den opp (velg alternativet “ikke oppført”). Dette gjør at kun du og de du deler URL-lenken med får tilgang til å se filmen. Med Vimeo kan du også passordbeskytte videoen, som gir en enda høyere grad av sikkerhet. Husk å legge ved passordet sånn at vi kommer oss inn. Vimeo har en maksgrense på 500 MB på gratis-versjonen, mens du må oppgradere til en betalt versjon for å kunne laste opp videoer som er større enn det. Husk at dette er kun ment som en påsynskopi som utvelgelseskomiteen skal se gjennom på forhånd. Filmen trenger derfor ikke være i aller høyeste kvalitet. En h264-komprimert 720p mp4-fil fungerer som regel helt utmerket. Om filmen blir plukket ut til festivalen, vil det stilles andre kvalitetskrav. Du kan også bruke andre tjenester for å sende videofilen, som Dropbox, Google Drive eller WeTransfer. Vi foretrekker da at filstørrelsen ikke overstiger 1 gb.

Så lenge språket i filmen er norsk eller engelsk trenger du ikke sende inn en tekstet versjon som påsynskopi. Til en eventuell visning på festivalen skal alle filmene ha engelsk undertekst, så dette vil bli et krav hvis filmen blir med videre.

Påmeldingsfrist 15. juni