33. festival
01. – 04. april 2020
 • English
 • Om festivalen

  Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival er en nordisk filmfestival og konkurranse for unge filmskapere. I 2019 gikk den 32. festivalen av stabelen, og gjennom årene har vi etablert oss som Norges største og viktigste festival av sitt slag. Festivalen avholdes årlig uken før påske i Lillehammer, og over 600 ungdom fra hele Norge reiser hit for å delta på kurs, seminarer og visning av filmer laget av og for ungdom.

  I 2020 avholdes festivalen fra 01. – 04. april.

  Amandus – Tar fremtidens filmskapere på alvor!

    

  Vinnere fra Amandusprisutdelingen i 1989. Foto: Sigurd Moe Hetland

  Historie

  Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival er en nordisk filmfestival og konkurranse for unge filmskapere. I 2019 gikk den 32. festivalen av stabelen, og gjennom årene har den blitt etablert som Norges største og viktigste festival av sitt slag. Festivalen avholdes årlig uken før påske i Lillehammer, og over 600 ungdom fra hele Norge reiser hit for å delta på kurs, seminarer og visning av filmer laget av og for ungdom.

  Amandusfestival og videokonkurranse

  Amandusfestival og videokonkurranse ble startet av Statens filmsentral på midten av 1980-tallet, som en konkurranse for elever ved ungdom- og videregående skoler. Festivalen ­fikk navnet Amandus og en løs tilknytning til Den norske filmfestivalen i Haugesund i 1987. Dette blir regnet som fødeåret til festivalen.

  I 1993 fulgte Amandus med Statens filmsentral i det sammensluttede «Norsk filminstitutt» (NFI). Fra 1994 til 1998 var Amandus et samarbeidsprosjekt mellom Ringve videregående skole i Trondheim og NFI. Elevene ved skolen var ansvarlige for gjennomføringen av arrangementet som en del av valgfag i mediekunnskap. Arrangementet vokste seg større med økt deltagelse og et bredere tilbud av aktiviteter.

  Lillehammer

  I 1999 ønsket Norsk Filminstitutt å knytte Amandusfestivalen til det da nyetablerte utdanningsmiljøet innen film- og fjernsyn på Lillehammer. Fra dette året var festivalen et samarbeid mellom NFI, Lillehammer kino og Høgskolen i Lillehammer (nå Høgskolen i Innlandet) ved Den norske filmskolen og fjernsynsutdanningen. Lillehammer kommune og Oppland fylkeskommune bidro praktisk og økonomisk. I noen år fikk Amandus også verdifull støtte fra Film og Kino. En rekke private selskap har også bidratt med tjenester og verdier i form av reiser, kurs og lignende.

  Stiftelsen Amandusfestivalen

  I 2005 ønsket Norsk filminstitutt å gi Amandus en klarere regional forankring, uten at det skulle gå utover den nasjonale profilen. Det var også vesentlig å ta vare på den etablerte nettverkskompetansen hos aktører på ulike forvaltningsnivåer. Norsk filminstitutt, Lillehammer kommune, Oppland fylkeskommune og Høgskolen i Lillehammer gikk dermed sammen om å etablere Stiftelsen Amandusfestivalen. Stiftelsen ble formelt godkjent i 2006, og en ny æra i festivalen begynte.

  I anledning etableringen av stiftelsen, ble festivalen tatt inn under kongelig beskytterskap av Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen har besøkt festivalen ved to anledninger: først i 2010, og så i 2017 i anledning 30 års-markeringen.

  Studentfilmfestival

  I 2016 ble Amandusfestivalen sammenslått med Den Norske Studentfilmfestivalen. Dette gjorde at festivalen fikk en ny ekstra målgruppe, og resultatet av omprofileringen har blitt Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival, som i denne formen ble arrangert for første gang i 2017. Festivalen har siden jobbet aktivt med å nå en nordisk målgruppe, og etablere seg som Nordens største og viktigste filmfestival for unge filmskapere.

  Kronprinsessen besøkte Amandusfestivalen til 30 års-jubileet i 2017. F.v. styreleder Jens Uwe Korten, ordfører Espen Granberg Johnsen, fylkesmann Sigurd Tremoen, Kronprinsesse Mette-Marit og festivalsjef Stine Marie Solem. Foto: Torbjørn Olsen

  Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

  Festivalens høye beskytter:

  Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit

  Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit er Amandus – Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival sin høye beskytter. Ordningen med beskytterskap fungerer som en anerkjenning av organisasjoner og arrangementer innenfor viktige områder i samfunnslivet. Amandus er en av tre filmfestivaler i Norge som har kongelig beskytter. Barnefilmfestivalen i Kristiansand er også beskyttet av Kronprinsessen, mens Den Norske Filmfestivalen i Haugesund er beskyttet av Kronprins Haakon.   “Det er viktig å legge til rette for at kreativ skaperlyst og skaperevne kan utvikles til mer enn talent – og virkelig bli til noe. Dette er Amandusfestivalen et godt eksempel på. Derfor er jeg stolt over å være festivalens beskytter”

  H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, 25. mars 2010

  Styret

  Stiftelsen Amandusfestivalen står bak festivalen. Stiftelsens styre består av:

  • Jens Uwe Korten (styreleder)
  • Dyveke Graver (nestleder)
  • Kyrre Brekke Haakaas
  • Clarissa Bergh
  • Frøydis Haug
  • Stian Skjelstad
  • Lars Ole Kristiansen