33rd festival
01–04 April 2020
 • Norsk
 • Skolekino

  Vi inviterer skoleklasser til Amandusfestivalen – Norges største filmfestival for unge filmskapere og filminteresserte, til å se spennende ...

  Vi inviterer skoleklasser til Amandusfestivalen – Norges største filmfestival for unge filmskapere og filminteresserte, til å se spennende og engasjerende filmer som kan settes inn i et pedagogisk perspektiv.

  Årets tematikk på Amandus handler om ytringsfrihet, demokrati og mangfold, og vi har valgt ut noen filmer tar for seg denne tematikken, tilpasset forskjellige skoletrinn. Det er også noen filmvisninger under selve festivalen som er tilgjengelig som skolekino.

  Les mer om tematikken her.

  De tre første visningene legges til tirsdag 9. april, altså dagen før festivalen starter. Visningene kan legges til enten kl. 10 eller kl. 12 avhengig av interesse og ønsker.

  Festivalen byr på en innledning med faglig relevans i forkant av visningene.

  Psychobitch, En affære og Harajuku er filmvisninger i det ordinære programmet til festivalen, hvor kan settes av plasser til skoler. Her vil det også være filmskapere til stede.

  For påmelding, ta kontakt med programsjef Eivind M. Nordengen på eivind@amandusfestivalen.no

  Skolekino på Amandus er helt gratis!

  Ernest og Celestine

  Egnet for småtrinnet (1. – 4. klasse)

  Prisbelønnet animasjonsfilm basert på bøkene til Gabrielle Vincent

  Ernest er en stor bjørn og Celestine ei lita mus. De lever i hver sin verden: Bjørnene over bakken og musene under. De er på mange måter redde for hverandre, og alle mener det er til det beste. Men i dag skal alt forandre seg.

  Tema: Vennskap, fremmedfrykt, kreativitet, kulturmøter og -konflikter

  Filmstudieark kan lastes ned her.

  Diktatoren

  Egnet for mellomtrinnet og ungdomsskole

  Charlie Chaplins kjente film om hvordan en diktator kan reise seg opp i Europa fortsetter å være aktuell, til tross for at komedien fyller 79 år i 2019.

  I Diktatoren gjør Chaplin en parodi på Hitler, hans retorikk, hans manerer og hans innbilte stolthet. Den generelle amerikanske holdningen på den tiden var at Hitler mer var en klovn man måtte le av enn en plage man burde frykte. Det var først senere det gikk opp for amerikanerne hvilken trussel han faktisk var.

  Er det mulig å dra paralleller til dagens samfunn?

  Tema: Historie, Konflikt/krig og menneskerettigheter, Kunst, Politikk og samfunn

  Filmstudieark kan lastes ned her.

  Smakebiter fra Amandusprogrammet

  Egnet for mellomtrinnet og ungdomsskole

  Få en smakebit på de beste filmene laget av unge filmskapere fra hele Norge her. Her får du se film laget av elever i ungdomsskolen, elever i videregående og på folkehøgskoler, i tillegg til enkelte studentfilmer fra høyere utdanning.

  Psychobitch

  Egnet for ungdomsskole og videregående

  Tid: onsdag 10. april kl. 10:00.

  Psychobitch handler om umulig kjærlighet, suksessjag, ”Generasjon prestasjon” og om å våge å være seg selv.

  Frida er tiendetrinns outsider, og de andre på skolen reagerer med vantro på hvor annerledes hun tillater seg å være. Men hvilke sider av denne oppførselen er kontrollerte og hvilke sider er det hun ikke klarer å holde styr på?

  I samme klasse går Marius, han gjør alt han kan for å fremstå som en suksess. Når Frida og Marius blir satt til parsamarbeid på skolen, blir det først starten på et turbulent forhold. Men i fighten deres opplever de også en spenning de aldre har følt tidligere.

  Filmen vises som en del av det faglige programmet til Amandusfestivalen, og regissør Martin Lund er tilstede for å snakke om filmen.

  Tema: Barns rettigheter, filosofi og etikk, helse og rus, identitet og kjønn, individ/gruppe, mobbing, seksualitet, tenår/skole, vennskap/respekt, oppvekst/familie.

  Filmstudieark kan lastes ned her.

  Filmen vises som en del av det faglige programmet til Amandusfestivalen, og regissør Martin Lund er tilstede for å snakke om filmen. Se mer om arrangementet her.

  En affære

  Egnet for 10. klasse og videregående

  Tid: onsdag 10. april kl. 12:30

  Når den tidligere turneren Anita (Andrea Bræin Hovig) får jobb som gymlærer på en skole i et velstående strøk av Oslo, tar det ikke lang tid før eleven Markus (Tarjei Sandvik Moe) legger an på henne.

  Tema: Ung/voksen, seksualitet, maktforhold, seksuell trakassering.

  Filmen vises som en del av det faglige programmet til Amandusfestivalen, og regissør Henrik Martin Dahlsbakken er tilstede for å snakke om filmen. Les mer om programposten her.

  Harajuku

  Egnet for ungdomsskole og videregående

  Tid: fredag 12. april kl. 10:00

  Det er lille julaften, og Vilde (Ines Høysæter Asserson) henger på Oslo S. Når hun får vite at moren hennes har vært i en ulykke, tvinges hun til å ta kontakt med faren sin (Nicolai Cleve Broch). Vilde prøver å rømme fra alt og alle med en enveisbillett til Tokyo, men på veien blir hun fanget i et emosjonelt første møte med faren. (offisiell beskrivelse).

  Tema: Rus, barn og voksne, vennskap, familie, barns rettigheter

  Filmen vises som en del av det faglige programmet til Amandusfestivalen, og regissør Eirik Svensson er tilstede for å snakke om filmen. Les mer om programposten her.

  For påmelding eller spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt!

  Programsjef Eivind Myklebost Nordengen
  +47 926 32 355 | eivind@amandusfestivalen.no