NO

Amandus YTRING

Amandus YTRING 2020 tar opp vår tids største utfordring, nemlig klimasaken. Hvordan kan vi bruke film og medier til å gjøre en positiv endring for verdensklimaet?

En grønnere mediehverdag …

Vår tids største utfordring, sies det at

Å beseire klimaendringene

Prosjektet støttes av:
Prosjektet er støttet av:

Ungt klima-opprør

Temperaturen på jordkloden stiger. Forskerne har spådd ekstremvær, og peker på et naturmangfold i fare for å svekkes. Isen smelter, og bilder av isbjørn som balanserer på tynne isflak fortsetter å hjemsøke nyhetsbildet. Det sies de økonomiske ulikhetene i verden vil bli større, og at flyktningkrisen skal forverres.

Forskerne krever at vi gjør noe. Det samme sier klima-streikerne. “Hvorfor gå i skole, hvis vi ingen fremtid har?” står det på plakatene deres. I front står ikonet, Greta Thunberg, iført sin gule, gjenkjennelige regnfrakk. Klimakamp er blitt vår tids store ungdomsopprør. “Hvordan våger dere,” sier gallionsfiguren. “Jeg burde ikke stå her. Jeg burde være tilbake på skolebenken.”

Men det er ikke forgjeves. Sakte men sikkert infiltrerer kjøttfrie alternativer matvarebutikkene våre. Kildesorteringen blir en vane, plastbruken en onde. Også i filmens verden settes det bevisstgjørende klimaavtrykk. Dokumentarfilmen har lenge belyst tematikken fra ulike perspektiver. Det være seg kjøttproduksjon i Cowspiracy på Netflix, eller is-undersøkelser i kinodokumentaren Chasing Ice. Siden Al Gores An Inconvenient Truth, har Leonardo DiCaprio tatt over stafettpinnen med både Before the Flood og Ice on Fire

Tematikken tas også opp i fiksjonsfilmen. Blant annet har det vokst fram en egen samlebetegnelse for film med klimasituasjonen som bakteppe. Såkalt “climate fiction”-film kan være alt fra katastrofefilm a la The Day After Tomorrow til dramaer som First Reformed.

“Grønn filmproduksjon” er blitt det nye buzz-ordet om filmindustriens lepper. Her til lands ble det senest i vår tatt opp under NFIs frokostmøte, og Amundsen er blitt frontet som Norges første klimanøytrale spillefilmproduksjon. 

Likevel etterspør Rushprint-redaksjonen hvor alle de norske filmene om vår tids største utfordring er blitt av. Når skal norske filmskapere gå løs på det store klimaspørsmålet?

Prosjektet

Innholdet

Innholdet på festivalen er ikke klart riktig enda, men vi lover at det vil være godt med spennende innhold om tematikken, for alle som kommer på festivalen.

Manuskonkurranser

I år har vi to manuskonkurranser, en for skrivelystne mellom 13-16 år i Lillehammer-regionen, og en nasjonal manus- og pitchekonkurranse. Les mer om de forskjellige konkurransene her: