Her er årets Amandusvinnere!

Årets priser er delt ut. Her kan du se oversikten over alle prisene og lese jurybegrunnelsene.

Årets prisutdeling er unnagjort. Ahmed Mamow ledet oss gjennom et morsomt og underholdende show, og svært mange priser og hederlige omtaler har vært delt ut.

Du kan se hele prisutdelingen på nytt her: https://www.facebook.com/Amandusfestivalen/videos/1184993840087746

Her er en oversikt over alle vinnerne:

Beste animasjon

Vinner: «Gamle dager»

Juryen har virkelig latt seg imponere over det høye nivået i animasjonskategorien. Til sist var det denne filmen som vant. En film om hvordan det kan oppleves å la seg konfrontere med minnesbilder fra livet. Om vi har tolket det riktig da, og det er det jo ikke sikkert at vi har.

Men det betyr ikke noe, fordi –

Dette er en hypnotiserende film, med enorm egenart. Det føles som en virkelig unik film, der seeren dras inn i en følelse som ikke skal beskrives med ord, den skal oppleves – i denne filmen. Magi slik bare film kan gjøre! I et landskap som transcenderer liv og død holder animasjonsteknikken seg hele tiden tro til den følelsen filmskaperen ønsker å formidle.

Hederlig omtale: «Solitude»

Dette er film på proft nivå! Wow! Bruken av stop motion gir filmen en organisk og taktil følelse, med vakre teksturer og sterke visuelle uttrykk. Den enkle billedkomposisjonen skaper stor effekt, og trekker oss rett inn i universet.

Et fantastisk lydbilde fremmer stillheten og mystikken i filmen, holder på spenningen fra start til slutt, og følger hver bevegelse karakteren tar med råhet og liv. En liten shoutout til den lille stemmerollen, som gjør at vi føler empati for en liten fyrtårnvokter og nesten synes litt synd på ham. Filmen er så godt gjennomført på alle nivåer, og vi vil bare se mer, i en stil vi ikke kan få nok av!

Hederlig omtale: «Evolution by morophing selection»


Denne filmen utmerker seg med gjennomarbeidet karakterdesign og en fortelling som virkelig vekker nysgjerrigheten, og det var ikke tvil om at den fortjente heder og ære. Ambisjonsnivået er høyt, og resultatet er både imponerende og engasjerende. Tematikken er spennende, og slutten gir oss lyst på mer. Vi sitter igjen med følelsen av at dette bare er begynnelsen på noe stort – og vi gleder oss til fortsettelsen.


Beste musikkvideo

Vinner: «Samma det»

Velkommen til Krokenskogen, Sandefjords hyggeligste nabolag. Eller? Vi henger med gjengen, slapper av, og driver rundt i parken. En musikkvideo i et velkjent format, men som allikevel klarer å vinne juryen over med sin deilige stemning og gode følelse av ekthet.

Bra regi på en imponerende gjeng. Foto, klipp og rytme smelter sammen med rap-talentene i Diskré som glir avgårde med herlig flyt. Et helhetlig uttrykk der alt stemmer, og vi får lyst til å legge litt lægs på noe drip, dra til Midtåsen, spise is og henge med gutta.


Manusprisen

Vinner: «Jeg måtte» av Frida Moldal

Kunst og kultur på norsk er viktig fordi det er med på å forme vår kulturarv, vår forståelse av oss selv, vår identitet og motstandsdyktighet. Å se film trener empati-muskelen vår og er viktig for et velfungerende demokrati. Spesielt i krisetider. Hvordan dere, som representerer våre nye stemmer, opplever samtiden er derfor utrolig spennende. Dere som skal sette en ny standard og endre bransjen.

Alle manusene i årets konkurranse var godt skrevet, kreative og originale. Den røde tråden var selvsagt «Hvor hører jeg hjemme?» hvor tematikk som seksualitet, identitet, utenforskap og verdien av fellesskap gikk igjen i flere av manusene.

Årets beste manus er godt skrevet. Det har troverdige karakterer, realistiske dialoger og steder vi tror på. Historien er gjenkjennbar, gjennomførbar og vi synes den skildrer å være hjemme i seg selv på en veldig god måte.


Internasjonal ung-film

Vinner: «Proximates»
«Proximates» har en sterk, tydelig og gjennomført kunstnerisk visjon. Sammen med høy produksjonsverdi og unike kreative løsninger skaper det et produkt med høy kunstnerisk kvalitet. Filmen byr på godt skuespill, og med et fargerikt og lekent uttrykk fanger det seerens oppmerksomhet og fantasi.


Juniorprisen

Vinner: «Alone»

Et originalt uttrykk, nydelige sett, en fascinerende stemning.

Effektivt og omsluttende lydbilde som virkelig hever filmen. Setter Minecraft-universet i en – for oss – helt ny kontekst. En nummen tur innom dødsriket, i en nær-døden-opplevelse for filmens hovedkarakter.

Bildeutsnitt og valg av perspektiv spiller gjennomgående perfekt på lag med klipperytmen og fremdriften. Start og slutt fra den «virkelige verden» er også håndtert på imponerende elegant og restriktivt vis.

Hederlig omtale: «Sverre svirrer i tid»


Den går til en liten film som tar for seg de store spørsmålene i livet, på en vanvittig underholdende måte. Vi kan ikke annet enn å bøye oss i støvet for at såpass unge filmskapere kan lage film som er så helstøpt, gjennomtenkt, intelligent og morsom. Og kudos for festivalens søteste filmpar, spilt av to sjarmtroll av noen skuespillere. Man må jo bare håpe at disse to kan ha en fremtid. Eller to fremtider. Eller kanskje tre-fire? Filmen handler om når man ved et uhell sier tre ord som endrer alt, og må forsøke å rette det opp – men det er ikke et uhell når vi sier til denne filmen, at «vi elsker deg».


Beste dokumentar

Vinner: «Bestefars øyne»

Dokumentarskaperen evner å personlig portrettere hovedpersonen med en sensibilitet og varme. Filmen har et lavmælt visuelt språk, med et rolig tempo og overganger som gir oss tid til å lande og føle. Lydbildet fanger også stillheten og de nære øyeblikkene.

Filmen inviterer oss til bestefarens liv og øynene hans med nysgjerrighet og kjærlighet, og løfter en fin relasjon mellom han og dokumentarskaperen. Vi blir fylt med nostalgi og varme.

Denne dokumentarfilmskaperen har åpenbart et presist blikk for mennesker og historier, og vi er spente på å følge henne videre.


Beste fiksjon

Vinner: «Jeg skal studere økonomi»

Vinneren for Beste Fiksjon forbløffet juryen med skyhøy kvalitet i alle ledd. Her burde nevnes et sofistikert fotospråk, som utnytter de polerte overflatene i et funn av et location. Vi vil også trekke frem skuespillet, med herlig kjemi og presis komisk timing fra to unge stortalenter.

Mest oppsiktsvekkende er likevel et modent, eksistensielt manus, som med uforutsigbar dialog og artige visuelle motiver, dissekerer den vaklende fasadebyggingen vi alle bedriver, for å dekke over egen usikkerhet og tilkortkommenhet. Det er ikke en liten bragd for en ung filmskaper, å klare å både oppdatere og utfordre Ibsen-sitatet: «Tar man livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar du lykken fra ham med det samme». For hva skjer om du tar løgnen om dama og økonomistudiet fra den helt vanlige fyren Alexander?

Hederlig omtale: «Haien kommer»


En velspilt film med en særegen kvalitet som vi satte stor pris på. Teknisk imponerende – ikke minst fordi filmskaperne her har turt å fullt ut dedikere seg til noe som blir et vellykket fotogrep. En deilig film å kjenne seg igjen i – og la seg forføre av – om vi så blir det på de falske premissene av en hai som aldri eksisterte.

Hederlig omtale: «Fem stadier»


Mental helse har vært tema i flere av årets filmer. Denne filmen tar opp temaet på en utrolig helstøpt måte. Den har også en effektiv tvist, slik en god kortfilm kan, der publikum lenge ikke helt vet hva dette egentlig handler om. Fantastisk bra regi, skuespill og ikke minst klipp. Kanskje festivalens beste kamerabruk – lys, stemning og perspektiv i toppklasse.

Hederlig omtale: «Musical High School»


En film vi ikke kunne la være å bli glade av. Hva var det som fikk solen til å skinne, så vi måtte finne fram solkrem faktor femti? Var det en stjerne av en hovedrolle? En annen film som ble plyndret og parodiert? En six pack med babyolje? Eller rett og slett den intenst korede tekstlinjen: «It’s possible, It’s possible, It’s basketball»?


Fagprisene

Fagpris – Beste regi: «Bingen»

Filmen imponerte oss med et autentisk og modent – men ulydig – filmspråk. Filmen fanget oss fra første bilde med sin råhet, mørke og ubehag, slik at det er nesten vondt å se på. Den originale ideen skiller seg ut og viser stor kreativitet og mot. Lyddesign, bilde og klipp er sømløst satt sammen og skaper en rocka og fengslende filmopplevelse.


Ungdomsjuryens pris

Vinner: «Alt»


Grunnen for at vi valgte denne filmen var fordi det var en rørende og fin story og tematikk som tar opp mange viktige temaer som blant annet kjærlighet og vennskap, men også mental helse. Vi synes det var veldig fin kamerabruk i tillegg til et sterkt manus. Denne filmen hadde også veldig imponerende skuespillere som tok publikum med på reisen.

Hederlig omtale: «Fukurama»


Denne filmen var ekstremt interessant og poetisk. Det var imponerende bruk av farger og andre visuelle virkemidler som gjorde det til en fantastisk opplevelse. Manus og storyen var veldig spennende og unik, noe som gjorde at den skilte seg veldig ut.


Publikumsprisen

Vinner: Musical Highschool

Vi gratulerer!