0

Amandus for elever i videregående skoler og på folkehøgskoler

Amandusfestivalen passer for alle videregående skoler som ønsker et litt annerledes filmfaglig påfyll. Det finnes flere måter å ta del i festivalen på, som ikke nødvendigvis krever for mye tilrettelegging.

Størsteparten av festivalens publikum kommer fra medier og kommunikasjon- eller informasjonsteknikk og medieproduksjons-linjer på videregående skoler og film- og medielinjer ved folkehøgskoler. Her finner du nyttig informasjon om hvorfor du som lærer burde prioritere Amandusfestivalen.

Konkurranser

Filmkonkurransen

Amandusfestivalen har en egen filmkonkurranse for ungdom mellom 16 og 20 år*, som vil passe for de aller fleste elever ved videregående skoler og folkehøgskoler. Konkurransen omtales som Amandus UNG.

Filmkonkurransen setter kreativitet og formidlingsglede fremst, og det er ikke slik at filmer med størst produksjonsverdi nødvendigvis går foran.

Har dine elever laget noe spennende som en del av undervisning eller på fritid? Send den til Amandus og bidra til å styrke filmgleden blant unge!

Det er ikke et krav at filmene må være laget med Amandus som mål. Vi ønsker å samle alt som rører seg av filmskaping av unge i hele landet, og vi jobber for å ha stor bredde og variasjon i innholdet som vises på festivalen. Vi pleier ofte ha forskjellige sideprogrammer i tillegg til hovedkonkurransen for å kunne vise enda mer film laget av unge. Vi ønsker en lav terskel for å sende inn bidrag til festivalen.

Filmene må være maks 15 minutter lange. Alle sjangre og typer film er velkomne, det være seg animasjonsfilmer, musikkvideoer, dokumentarer, reklamefilmer, ekstremsportfilmer, kunstvideoer, eller fiksjonsfilmer (og sikkert mye annet).

Vi mener at filmpåmelding i seg selv også kan være en viktig læring i å gjøre en presentasjon av sitt eget kunstneriske prosjekt, samt forståelsen av at jobben med en film ikke nødvendigvis er over når videofilen er eksportert. Påmeldingsskjemaet er derfor lagt opp til at filmskaperne selv sender inn sine filmer, men om du som lærer eller representant ønsker å sende inn et større antall filmer, kan du kontakte oss på post@amandusfestivalen.no for å få en mer tilpasset løsning.

Filmene blir vurdert av en utvelgelseskomité som plukker ut bidragene som blir vist under festivalen. Filmskaperne bak de nominerte filmene til konkurransen får VIP-behandling og får dekket reise og opphold. Det vil være egne opplegg for de nominerte, men det vil også være tid til å tilbringe tid sammen med klassen sin eller andre på festivalen.

Manuskonkurranse

Vi arrangerer også en egen manuskonkurranse for de som liker å skrive. Her kan unge forfatterspirer få prøve å skrive ut en filmidé eller et filmmanus som kanskje kan realiseres til å bli en ordentlig film en gang? De beste manusene blir invitert med på et manusverksted der de får videreutvikle tekstene sine under veiledning av en profesjonell manusforfatter. Deretter vil en jury kåre det beste prosjektet som dermed får en Amandus-pris.

Årets tematikk er “Kjærlighet for alle”, og påmeldingsfristen er 10. februar. Les mer om konkurransen her.

Lykkelige vinnere av prisen for beste musikkvideo i 2018

Amandusprisen

Amandusprisen er festivalens storslåtte prisutdeling. Dette er festivalens store høydepunkt, hvor filmskaperne i alle aldere får kjenne på hvordan det er å være ekte filmstjerner på den røde løperen og føle på den sitrende spenningen når prisene deles ut.

Utdelingen vil også gjestes av celebre gjester, ha musikalske pausebidrag, og svært kompetent jury som deler ut prisene i de forskjellige kategoriene.

Prisutdelingen 2022 arrangeres torsdag 7. april. Selve utdelingen vil streames på Amandus ONLINE.

Faglig festivalinnhold

I tillegg til å være en av de mest anerkjente og lengstlevende filmprisene i landet, er Amandusfestivalen også en festival fylt med spennende filmfaglig innhold. Med en rekke seminarer og verksteder skal festivaldeltakerne kunne få et kvalitetssikret pedagogisk innhold som få andre kan tilby.

På Amandus kan elevene få denne kompetansen:

Amandus ONLINE

Siden 2020 har vi arrangert digitale festivaler grunnet koronapandemien. I 2022 ønsker vi at den digitale festivalen skal være med oss som et supplement til de som ikke har mulighet til å reise fysisk. Selv om digital deltakelse på ingen måte er det samme som å faktisk være tilstede, forstår vi at det ikke er praktisk mulig for alle å ta turen til Lillehammer, og derfor ønsker vi at de som sitter rundt om i landet også skal kunne få en smakebit av Amandus-opplevelsen.

Flere av foredragene og aktivitetene som foregår i Lillehammer vil streames og gjøres tilgjengelig på Amandus ONLINE. I tillegg vil den digitale plattformen ha noen eksklusive programposter.

Det vil være egne billettkategorier for de som kun ønsker digital tilgang. Fysisk festivalpass i Lillehammer gir også tilgang til Amandus ONLINE.

Fra et seminar om casting i 2019.

Deltakelse

Det er altså flere måter å ta del i Amandusfestivalen på:

Les mer om deltakelse, festivalpass og priser her.

Skoleklasser som ønsker å komme fysisk til festivalen bes ta kontakt så tidlig som mulig, sånn at vi kan legge opp et trygt og godt programinnhold.