Filmskaper 16 – 20 år

Liker du å lage film? Sitter du inne med historier du bare må få ut? Har du lyst til å vise frem noe du har laget, eller bare lære mer om faget?

Kanskje du har en drøm om å bli filmregissør, jobbe med de største filmene i Hollywood eller kanskje få Oscar for det du har laget? Kanskje vil du erobre TV-industrien, lage en serie på Netflix eller HBO? Eller har du heller et ønske om å gjøre det stort på YouTube, med millioner av subscribere?

I så fall er Amandusfestivalen det perfekte stedet å starte!

Amandusfestivalen arrangeres hvert år rundt påske i Lillehammer, og samler hundrevis av ungdommer og hele Norge og Norden til en spennende filmfestival hvor du kan møte andre likesinnede, og lære av de aller beste.

Amandus UNG er det vi kaller konkurransen og festivalprogrammet for de mellom 16 og 20 år. Går du på videregående skole eller folkehøgskole er dette mest sannsynlig perfekt for deg!

Lag film

Sitter du inne med en filmidé du har lyst til å realisere, men ikke helt vet hvordan du vil gå frem? Det finnes ofte flere muligheter enn du kanskje tror. I dag er det lettere enn noen gang å lage film. Utstyr er ikke noen hindring, da det er fint mulig å lage stor filmkunst med kameraet på mobiltelefonen din, eller med relativ enkel programvare. Med en god dose kreativitet og masser av fortellerglede, går det fint an å begynne filmkarrieren uten for mye utstyr.

Har du en gryende filmskaper i magen, er det ingen grunn til å vente! Begynn å lage så mye film du kan for å trene deg opp til å fortelle med bilder. Går du på en skole med fokus på film og medier, er veien kanskje litt lettere til å få tilgang på ressurser og veiledning, men det er også fint mulig å lage film om du har en god idé, fortellerlyst og kreativitet og kanskje noen venner til å hjelpe til. Flaks da, at det er nettopp disse tingene vi ser etter på Amandusfestivalen, heller enn at filmen skal se dyr og profesjonell ut.

Tips til å starte
Videre tips:

Sjekk også ut denne videoen fra produsent Stian Skjelstad, som gir deg noen tips og triks til hvordan du setter i gang med å lage film.

Når filmen er ferdig

Når du har laget en film du ønsker å vise frem til verden, kan det være lurt å holde litt igjen. Kanskje får du millioner av hits med en gang ved å laste den opp på YouTube, men dessverre er det ikke alltid sånn at alle kortfilmer slår an viralt med en gang – selv om det er et mesterverk. Vårt tips er å sende den til en festival, og aller helst til Amandusfestivalen, som vi mener er den beste arenaen for unge filmskapere til å vise frem hva de har laget.

På festivaler sees film med en større grad av seriøsitet, og muligheten til å fordype seg i filmfortellingen i en mørk kinosal, sammen med andre filminteresserte, er helt unik. Det finnes utallige eksempler på filmskapere som i dag jobber profesjonelt i bransjen som har startet på Amandusfestivalen.

Send inn film til Amandus nå og kanskje er det du som står på den røde løperen med en Amanduspris til våren?

Send inn film her

Påmeldingsfrist 16. februar

Bli med på festival

Fra 10. – 12. april 2024 arrangeres Amandusfestivalen – en tredagers fest med filmen i fokus. Dette er den største møteplassen for unge filmskapere og filminteresserte i hele Norden! Her kan du møte andre som også liker å lage film, du kan få være med på spennende verksteder og se mye uforglemmelig film.

Mange som i dag jobber med film profesjonelt fikk sitt første møte med filmbransjen på Amandusfestivalen. Kanskje er det du som regisserer fremtidens store kinofilm? På Amandus vil du også kunne få verdifullt innblikk i hvordan du kommer deg videre og etter hvert kan begynne å jobbe med å lage film på heltid. I tillegg kan du få være med på den storslåtte prisutdelingen, hvor du kan få kjenne på hvordan det er å være ekte filmstjerne. Ta på deg smokingen eller gallakjolen og møt opp på den røde løperen til Amandusfestivalens egen «Oscar-utdeling» setter i gang.

Som filmskaper vil filmfestivaler bli et vanlig sted å ferdes for å vise film, lære seg mer, ha møter og skaffe nettverk, og for nykommere kan det være veldig vanskelig å orientere seg i hvordan du kan utnytte anledningen godt. På Amandusfestivalen vil vi hjelpe deg til å få mest mulig utbytte av det vi har å tilby, og dette er den perfekte arenaen å starte veien videre.

En liten oppsummering av hvordan Amandusfestivalen var i 2023:
Utforsk mer: