Amandus YTRING: Reality Check 2023

Er det mulig å enes om en felles virkelighet eller lever vi i helt separate virkeligheter? Hvem får definere den? Og kan vi egentlig stole på det vi ser og opplever som reelt?

Amandus YTRING: Reality Check 2023 er et prosjekt der vi går i dybden på spørsmål om hvem og hva som definerer virkeligheten i dagens film- og medielandskap. Hvordan brukes kunstig intelligens (eksempelvis deepfakes eller automatisk bildegenerering) til å påvirke hvordan vi oppfatter verden rundt oss? Og hvem er det som egentlig bestemmer hva vi skal tro og mene om forskjellige temaer?

Vi kommer også til å se på hva slags muligheter som ligger i disse nye verktøyene for bruk i film og media. Hvordan kan man eksempelvis bruke kunstig intelligens i filmproduksjon i dag? Er det et nytt nyttig verktøy man kan ha med seg, eller vil det på sikt gjøre at filmskaperne selv er overflødige?

På Amandusfestivalen 2023 får du se at flere av eventene vil handle om dette på en eller annen måte. Vi gleder oss til dykke ned i denne veldig spennende tematikken sammen med deg!

Støttespillere og samarbeidspartnere til Amandus YTRING: Reality Check 2023:

Oversikt over programpostene

Manuskonkurransen

Under Amandusfestivalen ble det avholdt en manuskonkurranse som ble fulgt opp av et manusverksted. Seks innsendte bidrag ble invitert til Lillehammer der de fikk videreutvikle prosjektene sine. De ble vurdert av juryen på festivalen. Vinneren ble annonsert på Amandusprisen.

Nedenfor følger en synopsis av de seks manusene. Som seg hør og bør er synopsisene sammenflettet og skrevet ut av kunstig intelligens.

«En virkelighet eller virkeligheten. Virkelig!?«

Manus av Nikolai Rushfeldt

I denne historien følger vi David, en ung mann som isolerer seg fra omverdenen og bruker mye tid på TikTok. Han har en fascinasjon for bier og snakker med en psykolog om dette. Gjennom samtalen og videoopptakene på TikTok blir David mer og mer interessert i bier, naturen og økosystemet. Men vil han klare å bryte fri fra sin digitale verden og oppleve virkeligheten på nært hold?

«Sjelen«

Manus av Mathias Birketvedt

I en futuristisk verden der sjeler kan bytte kropp etter døden, blir Christian og Marielle drept i en bilulykke. Nå som sjeler, har de 30 minutter på å finne nye kropper å overta. Mens de søker etter egnede kropper, konfronteres de med virkningene av teknologi på menneskelige relasjoner og samfunn.

«Vekket av stillhet«

Manus av Eugenie Fagerstrøm

Etter broren Boris’ tragiske død, oppdager Darius en app som kan bringe hvem som helst tilbake til livet. Darius bruker appen for å «gjenopplive» Boris, og deres forhold blir vennligere. Han involverer moren for å lindre hennes sorg, mens de alle navigerer i en verden der AI bringer de døde tilbake til livet.

«En fin tanke«

Manus av Adrian Mikkelsen

Hovedpersonen opplever en sjelden god dag da han møter Sara, en jente han syns er utrolig pen og som virker kjent. Deres vennskap blomstrer, men han ødelegger det ved å bli påtrengende om hennes fortid. Fylt med anger og ensomhet, får han panikkanfall og leter desperat etter Sara og hennes hjem.

«Noras virkelighet«

Manus av Dina Kristoffersen

I en verden dominert av teknologi og sosiale medier, føler 17-årige Nora presset for å delta i en fest. Men når hele familien mister all kontakt med omverdenen, oppdager Nora at hun har levd i en kunstig konstruert verden som en del av et forskningsprosjekt. Skal hun fortsette å delta i prosjektet eller søke sin egen vei?

«La meg leve i flymodus» (vinner)

Manus av Elise Berg Rønning

På en rolig kafé ved parkhjørnet møter Sofie en oransje katt og nyter sin daglige kaffe. Hun føler seg ensom og bestemmer seg for å gi menneskene en sjanse ved å deaktivere flymodus på mobilen. Plutselig er hun omgitt av støy, folk og kaos. Etter et sammenstøt med en annen kvinne som knuser hennes mobil, blir Sofie overveldet og aktiverer flymodus igjen. Til sin overraskelse dukker kvinnen opp igjen og takker Sofie for opplevelsen, og de to begynner en samtale.

Grafisk materiale

I anledning prosjektet, benyttet Amandusfestivalen 2023 kunstig intelligens til å lage det grafiske materialet. Årets festivalvignett har også benyttet AI-generert bildemateriale. Les mer om hvordan plakaten vår ble laget her.