Disse møter du på festivalen

Amandusfestivalen 2023 går straks av stabelen, og her får du en liten oversikt over hvem du møter på festivalen.

Dette er en eldre artikkel og kan inneholde informasjon som ikke er gyldig lenger.

Vi har tidligere presentert vår ungdomsredaksjon AMA UNG, og her får du en oppsummering på hvilke andre gjester du møter på festivalen.

Lurer du på hva du skal delta på på festivalen? Vi har laget en liten festivalguide her.

Årets hovedjury

Foto: Jan Khur

Carl Martin Eggesbø

Skuespiller som gjorde gjennombruddet sitt som Eskil i SKAM. Utdannet på Teaterhøgskolen, og er aktuell med stykket «Det såkalla heisstykket». På kinolerretet så vi ham sist som hovedrolleinnehaver i Kampen om Narvik.

På fredag kan du møte Carl Martin til en samtale om karrieren, samt film- og skuespillervirket.

Marlene Emilie Lyngstad

Marlene Emilie Lyngstad (f.1997) er regissør og manusforfatter bosatt i København. Hun uteksamineres våres 2023 fra den Danske Filmskole med avgangfilmen sin “Norwegian Offspring”.

Marlene møter du også på seminaret Hybridfilmen, samt på verkstedet Lag en one-take-scene.

Ida Madsen Hestman

Ida Madsen Hestman er redaktør, filmkritiker og kulturjournalist som har jobbet og skrevet for en rekke mediehus. For tiden er hun ansvarlig redaktør i kulturplattformen TBA. Hun har også jobbet som koordinator, produksjon, research og casting for produksjonsselskaper som Teddy TV, Pravda og Monster

Andre personer på programmet

Pernille Hunnes

Pernille kanskje for mange kjent som det nyeste tilskuddet til humorkollektivet 4ETG på NRK, men har også faktisk vært å se på Amandusprisen tidligere: I 2019 var hun årets snakkis som side-kicken til Jonna Støme.

Pernille leder årets prisutdeling. Du får også se henne dagen før i talkshowet AMA Exclusive.

Melina Paukkonen

Svenske Melina Benett Paukkonen tar turen fra Sverige for å representere sin spillefilmdebut, Så jävlig easy going. I tillegg til å stå foran kamera, har hun også jobbet på noen produksjoner som second unit director.

Du møter henne på visningen av filmen på onsdag, samt på AMA Exclusive.

Einar Aarvig

Etter å ha vært på Amandusfestivalen nesten hvert år de siste 15 årene, er Einar definitivt her den her med lengst Amandus-fartstid. Einar var lenge kanskje Norges mest kjente filmanmelder, som fast anmelder på TV 2s ungdomsprogram Sone 2, og videre over på God Morgen Norge og Waschera. Han har siden vært redaktør for Filmmagasinet, og anmelder i både Aftenposten, Vårt Land, FHM, og mer.

For tiden er han anmelder i Dagbladet, P6 Rock og Periskop, og skriver portretter for Rushprint.

På Amandusfestivalen i år kan du oppleve ham i foredraget Horror, samt i samtale med nominerte filmskapere. Han innleder også visningen av Blade Runner.

Frøydis Fossli Moe

Frøydis Fossli Moe er en kvinnelig filmskaper fra Oslo som lager filmer om tabubelagte temaer og feminisme. Hun har master i filmregi fra Screen Academy Scotland, bachelor i utviklingsstudier fra OsloMet og årsstudium i filmkunst.

Frøydis har de siste årene vært konferansier og intervjuer på både Amandusfestivalen og Amandus Blikkfang. I år ser du henne i samtaler med nominerte filmskapere, og til å lede samtalen med Carl Martin Eggesbø.

Mone Frogg

Mone Frogg (f. 1997) er regissør og manusforfatter fra Oslo. Hun har bakgrunn fra drama og filosofistudier, i tillegg til filmutdannelse fra London. Hun studerer for tiden fiksjonsregi ved Den Danske Filmskole i København.

Møt henne i seminaret Hybridfilmen og verkstedet Lag en one-take-scene.

Ruben og Daniel Anda

Regissør-tvillingene Ruben & Daniel Anda er to selvlærte regissører fra Oslo, som har gjort mange kortfilmer, musikkvideoer og reklamer. De har også skrevet og regissert spillefilmen «Døde menn går på ski», basert på boken til Knut Nærum, som kommer på kino påsken 2024.

Få en smakebit av filmen og hør hvordan det er å lage en hel spillefilm som ung filmskaper på lavt budsjett.

Yen

Yen er en filmkunstner fra Kongsvinger, som har laget flere prisvinnende kortfilmer, deriblant Bjørnedyr og Eksplosjoner i Hjertet.

Du møter henne på verkstedet Finn din filmstemme – teknikker for idéutvikling.

Eirik Solheim

Eirik Solheim er journalist og teknologirådgiver i NRK Beta. Han har stor kunnskap og oversikt over det meste inn tekniske dupeditter og digital utvikling.

Se hans oppdatering på kunstig intelligens-fronten på torsdag.

Alexander Turpin

Alexander Turpin

Filmregissør utdannet ved Den norske filmskolen. Eksamensfilmen Generation Mars var nominert til en Student-Oscar i 2016. Hans siste kortfilm Paradis (2021) som har vært vist på en rekke festivaler i Norge og Europa.

Alexander gir deg både en innføring i hvordan du kan jobbe med eksposisjon i film, hvordan du kan jobbe med å finne din distinkte look på filmen, og hvordan man kan skape egne virkeligheter i sitt fiksjonsunivers.

Øystein Egge

Øystein Egge er festivalsjef i Movies on War i Elverum. Han har en mastergrad i film- og fjernsynsvitenskap, og har lang fartstid fra filmklubbdrift, har vært koordinator for bransjesamlingen New Nordic Films, og tidligere jobbet med Amandusfestivalen.

Øystein ser du som leder av panelsamtalen med ungdom som snakker om filmens fremtid på fredag.

Sunniva Kviteberg

Manusforfatter utdannet ved Den norske filmskolen i 2022. Der skrev hun manus til eksamensfilmen Superdupermegagigasingel (som du forresten kan se på Smakebiter fra Amandus Blikkfang-visningen), som vant prisen for nettopp beste manus under Amandus Blikkfang i fjor.

Sunniva er kursholder på manusverkstedet vårt.

Thomas Meldgaard

Manusforfatter utdannet ved Den norske filmskolen i 2022. Thomas skrev manuset til filmen Kosmos, som var nominert til Amandus Blikkfang i 2022, og som også stakk av med en fotopris.

Thomas er kursholder på manusverkstedet vårt.

Andre

Deltakere på målgruppepitch vil også møte en rekke filmskapere med kommende prosjekter. Anja Mánou Hellem, Nora Nivedita Tvedt, Sofia Haugan, Nick Kremm, Zagros Cetinkaya og Arild Tryggestad presenterer prosjekter.

Programsjef Eivind M. Nordengen vil innlede flere av arrangementene, og du vil selvsagt møte mange i den flotte staben vår på forskjellige måter gjennom festivaldagene.