Amandus-vinnere på Novemberfestivalen

Nyheter

For syvende gang har vi delt ut priser på Novemberfestivalen i Trollhättan. I år har vi delt ut priser til to filmer som blir invitert med til Lillehammer på Amandusfestivalen og Amandus Blikkfang.

24.-25. november gikk Novemberfestivalen av stabelen. Dette er Sveriges største filmfestival for ungdom og unge voksne, og omtales som det nasjonale mesterskapet i ung film. Festivalen viste 44 filmer laget av unge svenske filmskapere, fordelt på to alderskategorier; mellanvikt (16-20 år) og tungvikt (20-26 år).

Festivalen er hyggelig samling av ungdommer fra hele nabolandet vårt, i tillegg til gjester og bransje fra flere europeiske land.

Norsk vinner av internasjonal pris

I tillegg til kategoriene for svensk film, har de også en internasjonal konkurranse med filmer fra hele verden. Her var det norske Elise Xiaqi Eriksen som vant prisen med filmen Midnattsbyen. Denne filmen var også vist på Amandusfestivalen i vår, hvor filmen fikk en pris for beste klipp.

Representater fra NUFF tok imot prisen på vegne av Elise Eriksen for filmen Midnattsbyen
Representater fra NUFF tok imot prisen på vegne av Elise Eriksen for filmen Midnattsbyen

Amandusfestivalens vinnere

Vi i Amandusfestivalen har altså plukket én film fra mellanvikt-konkurransen, som inviteres til Amandusfestivalen 10. – 12. april, og én film i tungviktsklassen, som inviteres til Amandus Blikkfang til høsten.

Amandusprisen på Novemberfestivalen i Mellanvikt

Vinnerfilmen i Mellanvikt-klassen gir oss en overbevisende fortelling om ungdomstidens skjørhet og overganger. Filmens enkle og lekende uttrykk formidler også en rørende fortelling om livets store omskiftninger. De unge skuespillerne imponerer med naturlige prestasjoner, som fører oss gjennom en rekke følelser – fra sjarmerende letthet, til en dyp melankolsk erkjennelse av en tid som er forbi. Etter en siste dag sammen i Örebro, stikker avslutningen ekstra hardt når vi innser at dette virkelig er et farvel, og det markerer en endelig avslutning på barndomstiden. Vinnerfilmen er Före Farväl, regissert av Josefin Bromander.

Filmen inviteres til Amandusfestivalen 2024 og vil vises som en del av det internasjonale programmet på festivalen.

Filmskaperne bak Före Farväl tar imot prisen.
Filmskaperne bak Före Farväl tar imot prisen.

Amandusprisen på Novemberfestivalen i Tungvikt

Vinnerfilmen i tungvikts-klassen skiller seg ut med et spennende poetisk virkemiddel, som både blir et kraftfullt fortellerverktøy, men også et forførende kunstnerisk grep. Til tross for sin korte spilletid, er filmen en effektivt fortalt flettverkshistorie om karakterer på jakt etter en plass i sine miljøer. Det er likevel det musikalske drivet i filmens stil som virkelig setter inntrykk. Ved hjelp av en slags form for slampoesi som fortellerstemme, blir filmen en fryd å oppleve, og demonstrerer med imponerende filmatisk selvsikkerhet hvordan poesi og film kan smelte sammen til å bli kunstverk. Vinnerfilmen er Jag bara är sån, av Astrid Joelsson.

Filmen inviteres med i konkurranseprogrammet til Amandus Blikkfang til høsten.

Filmskaperne bak Vi bare är sån tar imot prisen
Filmskaperne bak Vi bare är sån tar imot prisen

Vi gratulerer!