Filmkonkurransen for studentfilmer og filmer av unge voksne under 26.
Her er litt viktig informasjon om påmelding av filmer laget av studenter og unge voksne.
Dette er en samleside for filmkonkurransen til Amandus Blikkfang. Ettersom disse konkurransene flyttes ut av Amandusfestivalen uken før påske og får sin helg egen festival, er konkurransepåmeldingen slått sammen, kalt Amandus Blikkfang.
Konkurranseregler 2023
Amandus Blikkfang er filmfestivalen for filmstudenter og unge filmskapere mellom 20-26 år.
Konkurransereglene oppsummert:
- Filmen må være en studentfilm (laget som en del av høyere utdanning, dvs. høgskole, universitet, fagskole … ingen aldersgrense) eller være laget av filmskapere mellom 20 og 26 år. (her er det produksjonstiden som gjelder, ikke nødvendigvis nåværende alder, om du har blitt et år eldre siden da).
- Filmen skal i utgangspunktet ha vært ferdigstilt etter 01. januar 2022. Filmer som var påmeldt i 2022 blir ikke vurdert på nytt.
- Filmen skal være nordisk. Det vil si at filmen har en hovedtilknytning til et eller flere nordiske land. Filmen kan også være produsert i eller med andre land, men den nordiske tilknytningen skal være tydelig. Med Norden mener vi Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og tilhørende regioner som Grønland, Færøyene, Åland osv.
- Filmen skal ha en makslengde på 30 minutter.
FilmFreeway – hvorfor det?
FilmFreeway har over de siste årene nærmest blitt en standard å regne innen filmfestivaler. De tilbyr et enkelt system for å registrere filmen din, som du igjen enkelt kan sende til mange festivaler. Har du ønsker om å sende inn filmen din til flere festivaler, er det like greit å komme seg over til FilmFreeway med en gang.
Hvordan gjør du det?
- Opprett en bruker på FilmFreeway
- Legg til et nytt prosjekt under My Projects
- Finn festivalen, trykk Submit og velg filmen din fra oversikten over dine prosjekter. Svar på eventuelle spørsmål som er spesifikke for festivalen.
Se en video av hvordan du prosessen er her:
Hvis du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å bruke FilmFreeway, kan du ta kontakt med oss, så finner vi en annen løsning.
Utvidet beskrivelse av konkurransereglene finner du nedenfor
Studentfilm eller under 26?
Alle nordiske filmskapere under 26 år (dvs til og med 25) som har laget film kan sende inn filmen til Amandus (så fremt øvrige regler følges). Majoriteten av de viktigste nøkkelfunksjonene må være innenfor alderskravet (regissør, produsent, manusforfatter og roller med kreativt ansvar), og hele produksjonen skal ha en ung profil.
Er filmen laget ved en utdanningsinstitusjon (høgskole, universitet, fagskole o.l.), gjelder ikke alderskravet. Konkurransen er ikke begrenset til filmer laget ved filmlinjer: Filmer laget i forbindelse med prosjekter i andre studieområder er også velkomne til å meldes på. Filmen skal være skrevet, regissert, produsert og teknisk avviklet av studenter. Hjelp utenfra er lov, men er begrenset til ikke-kreative roller. Skuespillere eller komponist av originalskrevet musikk trenger ikke være studenter.
Merk at folkehøgskole ikke er regnet som høyere utdanning. Produksjoner laget av elever under 20 år kan meldes på Amandus UNG.
Filmen må være nordisk
Konkurransen er nordisk, noe som vil si at filmene må være laget i enten Norge, Sverige, Danmark, Island eller Finland, (samt de tilhørende områdene Grønland, Færøyene eller Åland). Om filmen er produsert utenfor Norden men har sterke bånd knyttet til ett eller flere av de nordiske landene, kan det gjøres en egen vurdering på det. Tilknytningen til Norden må da begrunnes i påmeldingen.
Maks 30 minutter?
Vi tar i utgangspunktet ikke inn filmer som er lengre enn 30 minutter. Dette er en etablert norm for kortfilmfestivaler, som vi også forholder oss til.
Vi kan likevel i noen ekstraordinære tilfeller ta inn filmer dersom de overskrider makslengden litt.
Vi anbefaler likevel til å holde seg innenfor grensen, da kortfilmer gjerne gjør seg best under halvtimen. Har du ambisjoner om å få filmen inn på andre kortfilmfestivaler, er det mange av dem som har en absolutt 30 minutters-grense, så du bør ha gode grunner til å overskride lengden.
Bruk av musikk i film
Når du leverer film må alle rettigheter for bruk av opphavsbeskyttet materiale være i orden. Bruker du et musikkspor i filmen som du selv ikke eier, må du ha fått dette klarert med artisten eller produsenten. NCB er det nordiske selskapet som administrerer rettigheter til bruk av musikk. Se deres nettside for mer informasjon og søknadsskjema for bruk av lisensiert musikk. Har du fått tillatelse, kan du gjerne nevne det i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til bruk av egenprodusert musikk eller musikk som er tilrettelagt for viderebruk.
Hva trenger du til påmeldingen?
Før du går videre til påmeldingen på FilmFreeway, kan det være lurt å ha denne informasjonen klar:
- Generell informasjon som tittel, kategori/sjanger, lengde og språk.
- Filmbeskrivelse som kan brukes i programhefte/nettsiden og lignende. Prøv å lage en fin og kort beskrivelse av filmen som gjør at leserne får lyst til å se den. Dette fungerer gjerne bedre om det ikke er en ren gjengivelse av handlingsforløpet (og selvsagt uten spoilere!). Teksten kan ikke overstige 100 ord.
- Eventuell engelsk tittel/beskrivelse (kan også ettersendes om filmen blir plukket ut til festivalen)
- Hvilken utdanningsinstitusjon filmen er tilknyttet og eventuelle andre produksjonsselskap/samarbeidspartnere som har vært med i produksjonen.
- Medvirkende personer i produksjonen.
- Påsynskopi (se mer informasjon nedenfor).
- Om filmen har noe markedsføringsmateriale (bilde/plakat, profil i sosiale medier, hjemmeside osv.) (dette er valgfritt og kan også ettersendes om filmen blir nominert).
Påsynskopi
I FilmFreeway kan du både laste opp en videofil direkte i deres plattformer, eller sende en link til eksempelvis YouTube, Vimeo eller annet. Du kan også sende oss videofiler med tjenester som Google Drive, Dropbox, Filemail eller WeTransfer.