"IT'S A WRAP!" Årets 33. utgave av Amandusfestivalen ble mildt sagt annerledes. Som landets første nettfilmfestival i koronaens tid, er vi imidlertid svært stolte av hva vi klarte å få til, fra fysisk kinofestival til rendyrket onlinefestival på bare tre uker!
Dette har også vært en gyllen mulighet til å sanke nye, digitale erfaringer, og kanskje vil det være mulig å videreføre enkelte grep når vi etter hvert vil returnere til en mer normal hverdag. Vi ble rett og slett en filmfestival laget og konsumert fra dagligstuer Norden rundt! Men gikk du glipp av de digitale sendingene våre? Fortvil ikke, sendingene ligger fremdeles ute i sin helhet, og vi har i tillegg opprettet videoer for hver enkelt programpost, så du kan se dem én og én. Alt finner du på vår YouTube-kanal – helt gratis!
Det er stort spenn på mesterklassene vi fikk flyttet over på nett. Du kan fremdeles få med deg vår skuespillersamtale med Thea Sofie Loch Næss, om det å jobbe på små og store, internasjonale film- og serieproduksjoner. Du kan også få med deg vår underholdende filmsamtale om En gang Aurora, mellom filmskaperne Benjamin Langeland og Stian Servoss sammen med produsent Thorvald Nilsen.
Christine Hals, som har jobbet på begge Frozen-filmene, forteller deg hvordan jobbe med en filmkomponist, og sammen med Sara Cecilie Leite utforsker vi TikTok som kreativ plattform. Med en rekke morsomme videoeksempler introduseres vi for appen med et filmrelevant perspektiv.
Du kan også få med deg de skreddersydde online-foredragene og samtalene våre om bærekraftig film. Danske Anne Ahn Lund fra Jordnær Creative, forteller deg hvordan bærekraftige budskap på skjermen kan påvirke hvordan vi behandler planeten vår, og de finske forfatterne bak Ekosetti – A guidebook to sustainable audiovisual production in Finland gir deg en informativ guide i klimavennlig filmproduksjon.
Det er også mulig å sjekke ut casestudien vår av Amundsen – Norges første klimanøytrale spillefilm. I samtale med filmprodusent Kristian Strand Sinkerud, dykker vi ned i Espen Sandbergs historisk omtalte storsatsing, og hvordan den resulterte i å kunne kalles «klimapositiv».
Som et alternativ til våre faste Q&A-samtaler med de unge filmskaperne, fikk vi ordnet et eget filmpanel, bestående av Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen og filmkritikerne Ida Madsen Hestman og Einar Aarvig. Alle våre panelsamtaler er fremdeles tilgjengelige, og det samme gjelder årets prisutdeling.
Alt dette – og mye annet – vil du altså fremdeles kunne finne på vår YouTube-kanal (her ligger også sendingene ute i sin helhet). Har du tilbakemeldinger, vil vi gjerne høre fra deg! Ellers ønsker vi igjen å gratulere alle vinnere og nominerte av årets Amandusfestival. Måtte alle holde seg friske, og se mye film i tiden framover.