For deltakerne i Veien til KORT film startet sommerferien med kursing i filmproduksjon. I fire tettpakkede dager med utvikling av idé, innføring i produksjonsforberedelser og håndtering av en hel filmproduksjon, fullførte deltakerne en liten kortfilm.
– Dette skal være en liten smakebit av hva som må til for å bli en bedre historieforteller i filmformatet, forklarer kursleder Bjørn Erik Pihlmann Sørensen. Ikke minst får deltakerne innsikt i hvor mye som kreves av forberedelser, de får prøve seg i å bruke kamera, lys og lyd akkurat som man gjør på et profesjonelt filmset.
Sunniva Christensen har siden hun var liten drømt om å bli regissør. 15-åringen fikk nå forsøke seg under kurset når filminnspillingen skulle ta til.
– Det var veldig gøy å få muligheten til å prøve hvordan det er å være regissør. I begynnelsen var det litt vanskelig å vite hvordan jeg ville ha kameraet og hvordan scenen skulle se ut, men etterhvert kom jeg mer inn i det og fikk flere ideer til hvordan jeg ville ha bildet og hva skuespillerene skulle gjøre.
Uken startet med historiefortelling og manusforfatter Peder Fuglerud underviste i hva som er viktige ingredienser i en dramaturgisk fortelling.
– Det å finne en bakhistorie og en slutt som gir mening kan være utfordrende understreker Ada Franciszka Koperska-Belanger (15). Hun var ivrig på å lage en film med actionpreg. Jeg klarer å komme på idéer, men å dra den lenger slik at det blir en historie er vanskelig sier Ada.
Kurset er komprimert og deltakerne skal gjennom mange faser før de kan ut og lage film. Første dagen gikk også med til å få en innføring i filmutstyret som brukes under innspilling. Her fikk alle prøve seg, teste kamera, forsøke ulike linser, holde lydboom og se forskjellene med og uten lyssetting. Og naturligvis må alle på et filmset vite rutinene om hva som skjer i hvilken rekkefølge.
– Jeg har lært masse jeg ikke visste fra før av, sier Sunniva. Nå vet jeg hvordan planleggingsprosessen fungerer, hva man må tenke på når man setter opp en scene, hva de ulike menneskene på filmsettet gjør og hvordan det er å være på innspilling.
Allerede neste dag var det fullt fokus på å skrive synopsis og deretter manus parallelt med å lære hvordan en scene formes med alle virkemidler, det som på fagspråket kalles misé-en-scene. Og etter en intensiv forberedelsesdag var det klart for opptak, noe deltakerne synes var veldig spennende.
Jenny Briseid (15) byttet på flere oppgaver under innspillingen, hun hadde en rolle foran kamera og var fotograf på noen av scenene.
– Å være på et filmopptak var veldig spennende, men også krevende. Alt skal være i orden for å få en bra tagning. Lyden skal høres bra ut, skuespillerne skal ha spilt bra og lyset skal se bra ut. Det å få til alt dette var vanskelig, og tok litt tid å lære seg. Det var veldig gøy å prøve meg som skuespiller, selv om det fort ble litt kleint, men jeg prøvde mitt beste, og det gikk greit, ler Jenny.
– Jeg lærte hvordan man skal holde lydboomen og retningen den skal peke forteller Christophe Nassor (16), som forsøke seg som lydsjef. Det mest utfordrende var å holde mikrofonen akkurat utenfor bilderuten sier han. I likhet med de andre fikk også Christophe forsøke seg på andre oppgaver og synes det mest spennende på kurset var å prøve seg som fotograf. – Jeg har aldri drevet med dette før og synes det var gøy å være på filmopptak.
Siste dag var innføring i klipppeprogrammet Avid Media Composer og gruppa delte seg inn i flere team som skulle klippe hver sin versjon av filmen de hadde skutt.
– Jeg har redigert videoer på mobilen før forteller Sunniva, men det er litt annerledes å gjøre det på et bra program. Nå kan jeg synkronisere lyd og bilde, velge ut og sette inn ulike klipp, og legge på filmmusikk og lydeffekter.
– Klipping er veldig tidkrevende, sier Jenny, og det er viktig at opptakene er merket ordentlig så det blir lettere å finne frem i opptakene. Det var gøy å sitte å vurdere om vi skulle ha nærbilde av den som snakker, eller ha et totalbilde, finne fram til hva som så best ut, og hva man ville få ut av scenen.
Deltakerne er enige om det var vel anvendt tid å bruke de første fire dagene av sommerferien på filmkurs og alle har fått mersmak på å lage film.
– Det å utvikle en hel film fra idé til ferdig klippa film var veldig spennende, sier Jenny. Jeg synes kurset var veldig gøy, og har lyst til å lage mer film, legger hun til. – Det jeg definitivt skal huske er et par ting om hvordan få til et bra manus, sier Ada, og hvordan generelt jobbe med kamera. – For det var mye vanskeligere enn jeg trodde. Kurset gjorde meg også sikker på at jeg ønsker å jobbe mer med film i framtiden. Sunniva har laget filmer på egenhånd tidligere.
– Nå har jeg lært mye nytt, og kan lage bedre filmer, selv om jeg ikke har noe fancy utstyr. For eksempel vet jeg at man bør ha flere innstillinger i en scene, og at man må filme hele scenen i hver innstilling sånn at det flyter bedre når det klippes sammen. Jeg lærte hvordan man setter opp kameraet og hvordan jeg på best mulig måte burde bevege kameraet gjennom opptaket, skyter Christophe inn. Kurset syntes jeg var veldig spennende og det fikk meg til å ha mer lyst til å drive med både skuespill, foto og lyd.
Filmen de laget til slutt ble klippet sammen av de ulike gruppene og resultatet kan sees her.