Fuckings Bygda og The Sweet East på Amandus Blikkfang

Nyheter

I tillegg til å vise et omfattende program av nominerte kortfilmer på Kulturhuset Banken under Amandus Blikkfang 2023, er vi stolte av å vise to nye langfilmer på kino.

Vi er glade for å vise to svært spennende filmer av debutregissører. En av filmene er en lokal finurlig og humorisitsk fortelling av en filmskaper med nær Amandus-tilknytning, og den andre var en internasjonal snakkis under filmfestivalen i Cannes.

Festivalåpning med humoristisk film om bygd og død

For de som har fulgt med på Amandus-programmet opp gjennom, vil Frøydis Fossli Moe være et kjent navn. Hun har vært konferansier på begge festivalene våre i en årrekke, i tillegg til å ha vært nominert med film. I år debuterer hun med langt format, og åpner årets festival med spillefilmen Fuckings Bygda.

Filmen er laget uten støtte fra større produksjonsselskaper og er en indie-film i ordets rette forstand. Filmen er blant annet spilt inn i Gudbrandsdalen, og har brukt flere lokale skuespillere i filmen.

Fuckings Bygda hadde sin urpremiere på utsolgt visning på Oslo Pix forrige uke, hvor den fikk svært gode tilbakemeldinger.

Filmen vant publikumsprisen på Oslo Pix!

Filmen handler om Mariam, som lever et utsvevende liv i Oslo. En dag ringer hennes fremmedgjorte storesøster med en sjokkerende beskjed: De må begrave faren for andre gang! Dette bringer minnene tilbake til noen år tidligere – rett etter farens bortgang – da Mariam møtte opp høy i farens begravelse, og fikk latterkrampe på verst tenkelige tidspunkt. I skam flyttet hun fra bygda i Gudbrandsdalen til Oslo. Storesøsteren Katrine derimot har bodd alene med farens gullfisk i barndomshjemmet, og er nå opptatt av å rette opp i den forferdelige minnestunden og gi faren en verdig avskjed nummer to. Sammen må de to søstrene finne tilbake til hverandre etter både fysisk og psykisk avstand over flere år. Spørsmålet er bare om det er for sent?

«Finurlig og forfriskende om familiebånd og sorg.»

Filmmagasinet

Regissøren kommer til visningen for å presentere filmen og ta en prat om den i etterkant.

Åpningsfilm: Fuckings Bygda

torsdag 21. september 18:00 Lillehammer kino sal 2
Velkommen til åpningen av Amandus Blikkfang 2023, som vi gjør med Frøydis Fossli Moe sin debut som langfilmregissør. Mariam er i midten av tjueårene og lever et utsvevende liv i Oslo. En dag ringer hennes fremmedgjorte storesøster med en sjokkerende beskjed: De må …

Alice i eventyrland i et bekmørkt USA

Vi har også plukket med oss det som var en av de største snakkisene under filmfestivalen i Cannes, nemlig spillefilmdebuten til Sean Price Williams: The Sweet East. Williams er tidligere kjent som filmfotograf på en lang rekke amerikanske indie-filmer, (som Good Time, Funny Pages, The Follower, Muck og mye mer), men står her også som regissør på et verk som står igjen som en av de mest spennende filmdebutene på lang tid.

«Mesterfotograf Sean Price Williams får Cannes til å eksplodere med sin første film som regissør»

Montages

Filmen er en fascinerende reise inn i et bekmørkt – og helsprøtt – USA, der vi møter Lillian, en tenåring fra Sør-Carolina, skilles fra klassen sin på en skoletur til Washington DC under en skyteepisode på en bar. Derfra legger hun ut på et Alice i eventyrlandaktig eventyr til de mørkeste avkrokene av samtidens USA.

The Sweet East har premiere først i januar, så dette er en svært tidlig og eksklusiv førpremiere på filmen som du absolutt burde få med deg.

Festivalvisning: THE SWEET EAST

fredag 22. september 18:00 Lillehammer kino sal 3
Vi har tatt med oss en av de store snakkisene på årets Cannes-festival til Lillehammer, og gleder oss til å vise Sean Price Williams sin debut som spillefilmregissør. Filmen vises på engelsk uten undertekster. Lillian, en tenå…
Les mer om filmene her: