Kortfilmfestivalen i Grimstad gjennomføres i år online, og her er noen av våre anbefalninger om hva du burde få med deg.
Vi i Amandusfestivalen har et nært og kjært forhold til «voksen»-festivalen for kortfilmer i Norge, nemlig Kortfilmfestivalen i Grimstad. Her har vi brukt mang en sommer på å få ny inspirasjon og nye forbindelser som har vært til nytte for vår egen festival.
År etter år ser vi også at flere av filmene som er på vårt program også har kommet med på Kortfilmfestivalens prestisjetunge program, og noen av dem har til og med gått hjem som prisvinnere. Eksempelvis ble Amandus STUDENT-filmen She-Pack vinner av Gullstolen (festivalens hovedpris) i 2019, mens UNG-filmen Lakenfort fikk hederlig omtale i 2018.
Kortfilmfestivalen blir i år den andre norske filmfestivalen som går digitalt etter at koronapandemien stengte ned muligheten for å arrangere vanlige festivaler. Den første var selvsagt vår egen festival. Kortfilmfestivalen har hatt noe bedre tid på seg, og har brukt tiden godt til å sette sammen et spennende og rikt festivalprogram til tross for de spesielle omstendighetene.
Her er noen av våre anbefalinger om hva du burde få med deg. (klikk på overskriften for å gå direkte til arrangementssiden).
Norsk kort-programmet (eller NKD), er selve hovedprogrammet til Kortfilmfestivalen, og består av de norske kortfilmene. Her anbefaler vi særlig å få med deg Onanerende subjekter, som også vant prisen for beste film i Amandus OPEN-kategorien tidligere i år.
I tillegg til det norske kortfilmprogrammet, er det også mye snadder å finne i eksempelvis musikkvideoprogrammet og de internasjonale programmene.
Amanda Kernell ble et navn å bite seg merke i etter suksessen med Sameblod i 2016. Det var klart at vi her hadde med et nytt nordisk filmtalent å gjøre. I år er hun på ny aktuell med filmen Charter, og du kan møte henne i en mesterklasse under kortfilmfestivalen.
Mesterklassen er rettet mot filmskapere, og du kan delta live og stille spørsmål til regissøren ved å melde deg på arrangementet.
Hvordan vil covid-19-pandemien endre måten film blir vist og distribuert ut i verden? Et panel av erfarne distributører, festivaler og filmskapere diskuterer det digitale landskapet for kortfilm. Samtalen foregår på engelsk.
KATHLEEN McINNIS har vært programmerer for Toronto internasjonale filmfestival og festivalsjef ved Palm Springs internasjonale kortfilmfestival, som også er en Oscar-kvalifiserende festival. Hun er daglig leder og stifter av See-Through Films LLC, et selskap som hjelper unge filmskapere verden over med forretningsutvikling. McInnis underviser i strategisk festivalutvikling ved University of California (UCLA), og er gjesteforeleser ved Universitetet i Sør-Carolina, Brooklyn College og New York University.
Filmregissør Anne Sewitsky snakker med caster Yngvill Haga. De har begge gjort svært mye for seg, men samarbeidet senest på filmatiseringen om Sonja Hennie, i filmen Sonja.
Det er også mye mer å sjekke ut på årets program, så dykk gjerne ned i programoversikten på nettsidene til festivalen.
Selv om vi savner å sitte i sørlandsidyllen i Grimstad, gleder vi oss til å få med oss årets digitale utgave av Kortfilmfestivalen.